2026 2. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 14:50
Bilim Ne Değildir ? Yeni ateist tezlerin bilimsel ve tarihsel eleştirisi Alper Bilgili İbni Sina Tanrı’nın varlığına inanan bir düşünür olarak, kendiliğinden türeme fikrini savunmuş, bu görüşüyle bazı Avrupalı Hristiyan düşünürleri de etkilemiştir Tanrı’nın görünmesi O’nun fiziksel bir bedene sahip olması anlamına gelir ki bu durumda Tanrı’nın fizik yasalarına tabi olması ve onlarla kısıtlanması gerekir. Bu durum ise kusursuz bir Tanrı anlayışıyla bağdaşmaz Hristiyanlık ve İslam’ın halka açık hastanelerin açılmasında ve tıp eğitiminde önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Antik Yunan’da askerlere hizmet veren hastane benzeri tesisler olsa da sivil halka hizmet veren ilk hastaneler Hristiyanlıkla kurulmuştur Paris, Bologna, Oxford, Cambridge üniversiteleri dini kurumlar olarak doğdu. Modern bilime katkı sundular. Bilim insanları yetiştirdiler (Newton, Darwin). ABD’de köleliğin kaldırılmasında dinin etkisi vardır Stalin, dinin birleştirici gücünü fark etti. Ortodoks kilisesini yeniden açtı Köle incili, 1807’de basıldı. Sömürgeleri Hristiyanlaştırmak için basıldı. Otoriteye isyan kısımlarını sildiler. Musa kıssasında olduğu gibi, köleliği yasaklayan kısımlar gibi Müslüman=İslam değil GOTT Almanya, Avusturya-Macaristan, Türkiye baş harflerinin yazılımı, yani Tanrı Saddam, kendi kanı ile Kur’an yazdırdı Baasçılara göre İslam Arapların dinidir “Öfkesini yenip insanları affedenlere cennet vaat edilmiştir” ayet (3:28) Bir eylemi icra eden kişinin dini bir saikle hareket ettiğini düşünmesi dinin öyle bir eyleme onay verdiği anlamına gelmez Dindar olmadan radikal olanlar tehlikelidir “Yahudi, Hristiyan ve Sabiilerden Allah’a ve ahiret gününe inanıp iyi işler yapanlara” korku yok, üzülmeyecekler. Bakara suresi 62. Ayet, Maide suresi 96. Ayet Gazali’ye inanmayanlar: 1- Allah’ın mesajından haberdar olmayanlar. Affedilecekler. 2- İslam’dan haberdar olanlar. Kurtulamayacaklar 3- İslam’ı duymuş ama İslam hep onlara kötü anlatılmış olanlar. Affedilecekler İnsan doğrunun değil kendini mutlu edecek sonuçların peşindedir. Nietzsche “Sizin en hayırlınız insanlara faydalı olandır” din teşvik eder Peygamberin yaşadığı dönemdeki bilgi düzeyi göz önüne alındığında, Kuran’daki bilimle ilgili birçok ifadenin insanın eseri olmadığı anlaşılır Gazali, bilimsel verilerin ışığında dini metinler yeniden yorumlanmalıdır demiştir Telgraf, vapur, tren gibi gelişmeler batıdan kısa süre sonra Osmanlıya gelmiştir Paris’te Mekteb-i Osmani açıldı. Osmanlıdan getirilen çocuklar burada eğitim aldı. Osmanlı Avrupa’nın gerisinde kaldı diyen ilk kişi Bosna kadısı Akhisarlı Hasan Efendi. 1596 Osmanlı’da bilime karşı çıkan alim çok azdı Avrupa’yı örnek alırsak onlara benzeriz diye korkan bir alim sınıfı vardı. Bunlar bilime değil Avrupa’ya benzemeye karşı çıktılar Ermeniler matbaa ile Katolik etkisine girince bölünmekten korkan Osmanlı matbaayı kullanmadı Namık Kemal “Bilimi yücelten İslam’a rağmen İslam dünyasında hiç kimse bilimle uğraşmadıysa bu durumda İslam’ın suçu ne?” Bilim din ile çatışmaz Evrim Allah’ın varlığına engel değil “Bir insanı kurtarmak tüm insanlığı kurtarmak gibidir” Kuran ve Talmut
Bilim Ne Değildir?Alper Bilgili · Timaş Yayınları · 2025461 okunma