Puan vermedi·192 syf.····Okunma: 08 Şubat 2026 18:30 Bir Kutu Kitap’ın Şubat ayı kutusu sayesinde tanıştığım bir kitap oldu. Yazım dilinin sadeliği, yer yer konusunun ve olayların okuyucuyu içine çekişi kitabı akıcı kılıyor. Bir oturuşta okunabilecek bir kitap oldu benim için.
Kitap, fantastik ve metaforik anlatımı güçlü bir roman. Yüzeyel bakışta bir göz kliniği etrafında şekillenen fantastik bir dünya içinde şekillenen olaylar dizisi görünse de aslında “görmek” kavramı üzerinden insanın bastırdığı anılarla, suçluluk duygusuyla ve geçmişle hesaplaşması anlatılıyor.
Romanın merkezinde fiziksel körlükten çok zihinsel ve vicdani körlük var. Yazar, göz kliniğini yalnızca bir tedavi mekânı olarak değil; karakterlerin görmek istemedikleri gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldıkları sembolik bir alan olarak kurgulamış . Olaylar ilerledikçe anlıyoruz ki asıl mesele gözlerin görmemesi değil, insanın gerçeği bilinçli olarak görmezden gelmesi.
Belirsiz ve yoruma açık finali herkes için tatmin edici olmayabilir. Yer yer kitaptan kopmak istememe neden olan olayların akışında anlamsızlar olsa da benim için kitabı bitirdim. Belki de türünden belki de kitabın orijinal dilinden okunmaması kaynaklı olabilir. Yine de olaylardan ziyade psikolojik katmanı yoğun bir kitap arayanlar için güzle bir seçenek olabilir.
Keyifli okumalar dilerim.