Öğretmenliğin Dönüşümü İnceleme
2026 5. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 23:48
Ahmet Yıldız editörlüğünde hazırlanan “Öğretmenliğin Dönüşümü: İdealist Öğretmenden Sınava Hazırlayıcı Teknisyene” kitabı, öğretmenlik mesleğinin geçirdiği değişimi eleştirel bir perspektifle ele alan oldukça sarsıcı bir çalışma. Kitabı okurken en çok dikkatimi çeken şey, öğretmenliğin sadece yöntemsel ya da teknik bir dönüşüm yaşamadığı; aynı zamanda ideolojik ve toplumsal bir kırılmaya uğradığı fikri oldu. Eskiden öğretmen figürü, daha çok idealist bir kimlikle anılırdı. Öğrencinin yalnızca akademik başarısını değil; ahlaki, sosyal ve düşünsel gelişimini de önemseyen bir rehberdi. Eğitimi, toplumsal dönüşümün bir aracı olarak gören; eleştirel düşünceyi teşvik eden, öğrenciyi hayata hazırlayan bir konumdaydı. Ancak kitap, özellikle neoliberal eğitim politikalarının etkisiyle bu anlayışın giderek zayıfladığını savunuyor. Eğitim sisteminin piyasa mantığına göre yeniden yapılandırılması, öğretmeni de bu sistemin bir uygulayıcısına dönüştürmüş durumda. Bugün öğretmenin rolü büyük ölçüde sınav başarısına indirgenmiş görünüyor. Merkezi sınavlar, performans ölçümleri ve standart testler, eğitimin odağını belirliyor. Böyle bir ortamda öğretmen, öğrenciyi düşünen, sorgulatan bir figür olmaktan ziyade; doğru şıkkı işaretletmeye odaklanan bir “teknisyen” haline geliyor. Pedagojik özerklik azalıyor; öğretmenin mesleki takdir yetkisi sınav takvimleri ve ölçme kriterleri tarafından sınırlandırılıyor. Bu durum, öğretmenliği bir anlam üretme alanı olmaktan çıkarıp teknik bir uygulama alanına dönüştürüyor. Kitapta dikkat çeken bir diğer nokta ise öğretmenlere yöneltilen eleştirilerin çoğunlukla yapısal sorunları perdelemesi. Eğitim sistemindeki aksaklıklar, çoğu zaman öğretmenin bireysel yetersizliği üzerinden açıklanıyor. Oysa yazarlar, asıl meselenin sistemsel dönüşüm olduğunu vurguluyor. Öğretmenlerin itibarsızlaştırılması, mesleğin toplumsal konumunu da zayıflatıyor. Böylece öğretmen, hem artan beklentilerin hem de azalan yetkilerin arasında sıkışıp kalıyor. Kitap, eğitimin sadece bireysel başarıya indirgenemeyeceğini; toplumsal adalet, eşitlik ve demokratik katılım gibi değerlerin de eğitimin temel unsurları olduğunu hatırlatıyor. Eğer eğitim yalnızca sınav başarısına ve rekabete dayalı bir sistem olarak kurgulanırsa, öğretmenlik de kaçınılmaz olarak teknik bir hizmet sunumuna dönüşüyor. Bu noktada eser, öğretmenliğin yeniden düşünülmesi gerektiğini güçlü biçimde ortaya koyuyor. Benim için bu kitap, öğretmenlik mesleğine dışarıdan değil, daha derin ve yapısal bir yerden bakmayı sağlayan bir çalışma oldu. Sadece “öğretmen değişti” demekle kalmıyor; neden değiştiğini, hangi politik ve ekonomik süreçlerin bu dönüşümü hazırladığını sorguluyor. Bu yönüyle hem eğitim fakültesi öğrencileri hem de aktif öğretmenler için önemli bir farkındalık metni niteliğinde. Sonuç olarak “Öğretmenliğin Dönüşümü”, öğretmenliğin idealist kimliğinden sınav odaklı teknisyenliğe evrilişini eleştirel bir gözle analiz ediyor. Eğitim sistemine dair yüzeysel tartışmaların ötesine geçmek isteyen herkes için düşündürücü ve ufuk açıcı bir eser. Öğretmenliğin Dönüşümü
Öğretmenliğin DönüşümüKolektif · Kalkedon Yayıncılık · 20147 okunma