Özgür Çırak – Biz de Yarın Güleriz
2026 4. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 01:31
Biz de Yarın Güleriz, dokuz öyküden oluşan ve okuru hikâyelerin karşısına değil, tam ortasına yerleştiren bir kitap. Özgür Çırak’ın anlatımı mahalleyi dışarıdan seyreden bir bakış kurmuyor. Aksine, okuru o mahallenin içine sokuyor. Esnafla kurulan mesafeli ilişkiler, sokakta karşılaşıp görmezden gelinen insanlar, sessizce alınan tavırlar ve konuşulmayan gerilimler metnin asli unsurları hâline geliyor. Kitabın dili bilinçli biçimde sade. Bu sadelik, hikâyeleri zayıflatmıyor. Tam tersine, okurun kendi deneyimini metne eklemesine alan açıyor. Öykülerde büyük kırılmalar ya da dramatik yükselmelerden çok, gündelik hayatın küçük ama belirleyici anları öne çıkıyor. Mahalle kültürü kitapta romantize edilmiyor. Yakınlık kadar mesafe, dayanışma kadar dışlama da var. Kimle ne kadar konuşulacağı, nerede susulacağı, hangi tavrın bir kabul ya da reddiye olduğu okura sezdiriliyor. Bu da metni “anlatılan” değil, “yaşanan” bir yere taşıyor. Biz de Yarın Güleriz, umutlu bir başlık taşısa da kolay bir iyimserlik sunmuyor. Yarın, yüksek sesle vaat edilen bir şey değil ve bugünün içinde ertelenmiş, beklemeye alınmış bir ihtimal olarak duruyor. Kitabın gücü de tam burada. kitap, #y:2903 Biz De Yarın Güleriz okuru ikna etmeye çalışmıyor, yanına alıyor
Biz De Yarın GülerizÖzgür Çırak · İletişim Yayınları · 202376 okunma