1913
2026 12. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 02:05
“Don’ts for Husbands” ve “Don’ts for Wives” (karılar ve kocaların yapmaması gerekenler) tek parçada okudum. 110 yıl önceki aile kurumuna dair fikir verici. Üst-orta sınıf, hizmetçileri olan klasik Amerikan filmlerindeki eşlere yazıldığı belli. Öğütler bugün de aynı, fakat yaşam tarzı değiştiği ve farkındalık arttığı için geçersizleşebiliyor: Davranış, giyim, eş-dost durumu, yemek, hobiler… Aziz Nesin’in “Çamaşır Günü”ndeki temizlik telaşından alışveriş sırasında sıkılan kocalara aynı… Hanım yazarın kocalara uyarıları ise Sevr Antlaşması gibi. Kadınlar için (o günün modernitesi içinde) eski usül öneriler. Eşlere iki kitapta aynı uyarıları yaptığı da olmuş. Birkaç örnek bırakıyorum: Kocanız evde eski bir ceket giymekte ısrar ettiği için şikayet etmeyin. Onu giyiyor çünkü sahip olduğu en rahat giysi bu ve ev rahatlık için en uygun yer. Karınızın niyetini sorgulamayın. O, sizin aklınıza hiç gelmeyecek bir amaçla bir işe kalkışabilir ve bu davranışında tamamen haklı olabilir. Evde bir mazlum olmayın. Bazı eşler acınası gözükmezlerse asla mutlu olamazlar, ancak kocaları bu tuhaf özelliği hiç takdir etmez. Acı dolu gülümseme en sinir bozucu şeydir. Karınızın sizden başka hiçbir erkeği görmek istemediğini düşünmeyin. Sizi ne kadar sevse de, her şeyin fazlası zararlıdır. Kocanızı zahmetli bir alışveriş gezisine çıkarmayın ve onun tüm bu süre boyunca iyi huylu kalmasını beklemeyin. Özel bir elbise satın alırken onun tavsiyesini almak istiyorsanız, önce bunu halledin, sonra onu salıverin. Erkekler genellikle gelişigüzel alışveriş yapmaktan nefret ederler.
Don'ts for WivesBlanche Ebbutt · A and C Black · 20091 okunma