2023 20. kitabı
Kitap okurken kendimi çoğunlukla film izliyor gibi hissediyorum. Gözümde canlanıyor dediğim bazı kitaplar var. Romantik edebiyatının en sevdiğim yazarı olan Kahraman Tazeoğlu’nun Bukre kitabının ikinci serisi olan Bukre Kalp bu kitaplardan biri. Çok sağlam romantik bir kaleme sahip olan sevgili yazarımız bizi hüzünlü bir o kadar güzel bir hikayeye sürüklüyor. Spoiler vermek istemiyorum sadece yüzeysel bir inceleme yapacağım. Sevgiyi yanlış insanlarda arayan bir çok insanlardan binlercesi sadece hayatta değil aynı zamanda kitaplara da konu olmuş. İsteyip arzuladığımız bir çok değeri çoğunlukla uzakta ararken aslen yanı başımızda duruyor olması hayatın cilvelerinden biri olsa gerek… uzakta aradığı mutluluğu yanı başında bulan Bukre, bir çok hayal kırıklığını ve hüznünü iki kitapta da derinlemesine yaşıyor. Aradığın bişeyi bulup kaybetmenin arasında ince bir çizgi vardır. Hangisi insanı daha çok üzer bilemiyorum… aradığını bulup da mı kaybetmek yoksa hiç mi bulamamak? Kitabı okurken en çok bunu düşündüm. Geçmişte travma olarak hayatında yer alan insanı geleceğe ne taşır diye sorsalar hiç bişey derdim bana göre geçmişte kalan insanlar gerçekten geçmişte kalmalı, ikinci bir şans değeri olmayan bir umuttan başka bişey değil bana göre. Ama kitapta sevgili yazarımız bir mucizeyi okumamıza neden oluyor. İlk kitabında bazı karakterlere yoğun eleştirilerle eşlik etmiştim bu kitabında insanların değişebilme ihtimalini okudum. Mevcut bir hayata, mutluluğa alışan Bukre, bir anda hayatının tersine dönmesiyle bir çok duyguyu aynı anda yaşamaya başlıyor… geleceği olarak gördüğü bir adam, geleceğinden sahip olduğu iki çocuk ve geçmişiyle geleceğini birleştiren bazı yollar… kitabı tam olarak bu cümleyle açıklayabilirim. Açıkçası kimseye ikinci şans verilmesi taraftarı değilim bu iş değil, arkadaşlık değil ilişki… ne yazık ki yaşadığımız dönemde kimse pişmanlıklarında, sevgisinde ya da saygısında samimi değil. Bir kere bağışlanma karşı tarafa daima hata yapma ehliyeti veriyor bunu gördüğümden beri birinin değişme ihtimali gözümde bir hayli imkansız. Ama bazı kitaplarda insanlar mümkün olmayanı hissetmek, yaşayamasa da okumak istiyor. Onlardan biriyim. Sizde onlardan biriyseniz keyif alacağınız bir kitap. Sevgiyi, saygıyı, pişmanlığı, gerçekten değişebilmenin ne olduğunu okumak isterseniz Susacak Var kitabından ziyade Bukre ve Bukre Kalp kitabını tavsiye ediyorum.
Bukre KalpKahraman Tazeoğlu · Destek Yayınları · 20181,654 okunma