2026 24. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 18:40
KARANLIKTAKİ YASEMİN  ATEŞTEN DÜĞÜM  Ayşen B. “Aradığın, seni arayandır…” Bazı kitaplar vardır; sadece bir hikâye anlatmaz… okurun içine işler, kalbinin en hassas yerine dokunur ve bitirdiğinde aklında hâlâ karakterlerin sesi yankılanır. Karanlıktaki Yasemin benim için tam olarak böyle bir kitaptı. Açıkçası bu kadar etkileneceğimi, bu kadar hızlı okuyup kendimi olayların içinde bulacağımı hiç tahmin etmiyordum. Kitap, kan davası gibi ülkemizin acı gerçeklerinden birini merkeze alırken; aynı zamanda aşkı, ihaneti, fedakârlığı, intikamı, aile baskısını ve kadının toplum içindeki yerini güçlü bir şekilde ele alıyor. Bu yönüyle sadece romantik bir kurgu değil, aynı zamanda insanı düşündüren ve duygusal olarak yoran bir hikâye sunuyor. Elif Kamer Bozan: Karanlığın İçinden Çıkmaya Çalışan Bir Kadın Hikâyenin başkahramanı Elif Kamer, küçüklüğünden beri acıyla sınanan bir karakter. Henüz çok gençken kan davası yüzünden abisini kaybediyor. O kayıp onun hayatında kapanmayan bir yara olarak kalıyor. Abisine verdiği bir söz var: Doktor olmak. Elif’in hayallerini ayakta tutan şey de bu söz aslında. Tıp fakültesini kazanıp İstanbul’a gitmesi, hayatında ilk kez umutla nefes aldığı bir dönem gibi. Oda arkadaşı Leyla ile kurduğu bağ ise kitapta beni en çok etkileyen detaylardan biriydi. Çünkü Leyla sadece bir arkadaş değil; Elif’in o şehirdeki ailesi, sığınağı gibi. Fakat Elif’in doğum gününde her şey bir anda değişiyor. Ailesine ulaşamıyor, ardından gelen haberle yıkılıyor: Babası bir kazada hayatını kaybetmiştir. Bu noktada Elif’in yaşadığı yıkım o kadar gerçekçi yazılmış ki okurken resmen boğazım düğümlendi. Abisinin acısını hâlâ taşıyan birinin babasını kaybetmesi… Elif’in dünyası tamamen kararıyor. Ama asıl karanlık bundan sonra başlıyor. Elif’in memleketine dönmesiyle birlikte hikâye bambaşka bir boyut kazanıyor. Babasının ölümü bir “kaza” gibi görünse de kitap boyunca o ölümün ardında başka gerçekler olabileceği hissi çok güçlü veriliyor. Zaten Elif’in içindeki şüphe de okuru sürekli diri tutuyor. Bu süreçte Elif’in amcası devreye giriyor ve kitapta en çok sinir olduğum karakter kesinlikle o oldu. Çünkü klasik bir kötü karakterden ziyade; “aile büyüğü” maskesiyle baskı kuran, tehdit eden ve Elif’in hayatını elinden alan bir figür. Amcasının amacı güya kan davasını bitirmek. Ama bunu yapmanın yolu olarak Elif’i seçiyor. Çünkü bir kez daha görüyoruz ki bazı geleneklerde barışın bedelini kadınlar ödüyor. Elif’i, yıllardır kan davası içinde oldukları İzol aşiretinin torunu Baran Dora İzol ile evlendirmek istiyor. Elif’in bu evliliğe karşı duruşu beni gerçekten çok etkiledi. Çünkü Elif “boyun eğen” bir karakter değil. Kaçıyor, direniyor, haykırıyor… Ama ne yazık ki karşısındaki şey sadece bir adam değil; bir aşiret düzeni, bir toplum baskısı ve yıllardır süregelen kin. Bu noktada kitabın en vurucu cümlesi bence şu hissi veriyor: Elif için gelinlik bir hayal değil, bir kefen. Baran Dora İzol: Zorla Yazılan Bir Kaderin İçinde Sıkışan Adam Baran karakteri de beni şaşırtan bir karakter oldu. Çünkü bu tür kitaplarda genelde erkek karakter daha baskın ve “kontrol eden” bir figür olarak yazılır. Ama Baran’ın hikâyesinde onun da kendi içinde esir olduğunu görüyoruz. Baran da bu evliliği istemiyor. Baran’ın da seçme hakkı elinden alınmış. Dedesi ve aşiret baskısı yüzünden hayatı bir anda başka bir yöne sürükleniyor. Bu da onu sadece “sert adam” değil, derinliği olan bir karakter haline getiriyor. Elif ile Baran’ın ilişkisi baştan sona bir aşk masalı gibi değil. Daha çok iki düşman ailenin yükünü sırtında taşıyan iki insanın, istemeden aynı ateşin içine atılması gibi. Aralarındaki çatışma, öfke ve çekim kitabın en sürükleyici yanlarından biri olmuş. Bu kitapta duygu yoğunluğu gerçekten çok yüksek. Özellikle Elif’in yaşadığı kayıplar, yalnızlık ve çaresizlik hissi çok gerçekçi. Bazı sahnelerde “artık yeter” dedim çünkü Elif’in omzuna sürekli yeni bir yük bindiriliyor. Ama tam da bu yüzden hikâye insanı içine çekiyor. Kitapta intihar düşüncesi, psikolojik baskı, kadınların susturulması, aile içi zorbalık gibi ağır konular var. Bu yüzden sadece romantik bir okuma değil; yer yer gerçekten insanı sarsan bir okuma deneyimi sunuyor. Ben özellikle Elif’in “yaşamak istemediği” noktaya geldiği bölümlerde çok etkilendim. Çünkü bazen insanın ölmek istemesi değil, yaşadığı hayattan kaçmak istemesi daha ağır bir duygu. Kitapta en hoşuma giden detaylardan biri, Elif’in nişan günü kaçması ve karanlıkta Baran ile karşılaşması oldu. Birbirlerini tanımadan yaşanan o sahne, hikâyeye “kader” hissini çok güçlü katmış. Üstelik Elif’in abisinden kalan bilekliğin Baran’ın eline geçmesi… Bu detay, hikâyenin ilerleyen bölümlerinde çok büyük olaylara kapı aralayacak gibi duruyor. Kitabın genelinde sırlar sürekli kendini hissettiriyor. Kim neyi saklıyor, kimin amacı ne, babanın ölümü gerçekten kaza mı… Bunların hepsi merak duygusunu diri tutuyor. Yazarın dili oldukça sade ve akıcı. Bu da kitabı hızlı okutan en büyük etkenlerden biri oldu. Başlangıçta biraz daha durağan ilerliyor gibi hissettim ama belli bir noktadan sonra olaylar öyle hızlandı ki resmen bir solukta okudum. Ayrıca bunun yazarın ilk kitabı olması beni şaşırttı çünkü kurgu, duygu aktarımı ve karakterlerin yaşadıkları oldukça başarılı şekilde işlenmiş. Son Bölümler ve Beklenen Devam Kitabı Ve gelelim final kısmına… Ben kitabı bitirdiğimde resmen şöyle kaldım: “Şaka mı? Burada mı bitti?” Çünkü kitap, okuru tam olayların ortasında bırakıyor. Merak duygusu zirvede kalıyor. Bu yüzden ikinci kitabın gelmesini beklemek gerçekten işkence gibi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Bu kitap, devam kitabını okutmadan bırakmaz. Karanlıktaki Yasemin, sadece aşk anlatan bir hikâye değil; aynı zamanda bir kadının hayatta kalma mücadelesini, özgürlük arayışını ve toplum baskısıyla savaşını anlatan güçlü bir roman. Elif Kamer karakterini okurken zaman zaman sinirlendim, zaman zaman üzüldüm ama en çok da onun adına içim acıdı. Çünkü Elif’in yaşadığı şey bir “kader” değil, insan eliyle yazılmış bir zulüm gibi. Baran karakteri ise gizemli, sert ama içinde kırılganlık taşıyan bir karakter olarak hikâyeye ayrı bir derinlik katmış.
Ateşten DüğümAyşen B. · Ulysses Yayınları · 202443 okunma