···Okunma: 12 Şubat 2026 18:03 Kitap Adı: Taş, Kağıt, Makas
Yazar: Alice Feeney
Çeviri: Zehra Uzun
Sayfa Sayısı: 311
Tür: Psikolojik Gerilim, Polisiye
Şubat ayının ikinci kitabı bir roman oldu.
Kitabın ilk sayfalarında İskoçya adını görünce, daha da bir hevesle okumaya başladım. Özellikle şu cümle beni hemen içine çekti:
“İskoçya’da dünya sanki daha büyük görünüyordu ya da ben küçüktüm.”
Bu cümle, aslında kitabın tüm hikâyesini içinde barındırıyordu ve biz de okudukça bunun ne demek olduğunu anlıyorduk.
Hikâye başlangıçta biraz karmaşık gelebilir; kişiler, zamanlar, anlatımlar… Ancak kitap ilerledikçe her şey kendiliğinden zihninizde yerli yerine oturuyor.
İnsanların hayatları bazen çok farklı şekillerde başlar ve yine çok farklı yönlere doğru ilerler.
Polisiye türünde olsa da bana göre kitap daha çok psikolojik gerilim hissi veriyor.
Kitapta Adam, Robin ve Amelia’nın hikâyelerine konuk oluyorsunuz. Öyle ki herkesin kendi hikâyesinin içinde, başka başka hikâyeler saklı olduğunu fark ediyorsunuz.
Fazla spoiler vermeden, kitaptan birkaç alıntı paylaşmak istiyorum:
- “İnsanoğlu tuhaf ve öngörülemez bir varlık. Ben hayvanlarla olmayı tercih ederim.”
- “Bazen anılarımızın tozunu olduğu gibi bırakmak gerekir.”
- “Her hikâye mutlu sonla bitseydi, yeniden başlamak için bir sebebimiz olmazdı.”
- “Hayatım da tıpkı işim gibiydi; birileri sürekli beni değiştirmeye çalışıyordu.”
- “Aklımızın köşelerinde sakladığımız düşünceler en dürüst olanlardır; çünkü onlar sadece bize aittir.”
- “Senin hayallerin benimkilerden her zaman daha büyüktü ama kabusların da öyle.”
- “Bu seferki taş, kâğıt, makas oyunu evliliğimizin geleceğini belirleyecek.”
- “Bazı bakımlardan tanınmaz hâldeyiz, kabul et.”
- “İki tavşanı birden kovalayan, ikisini de yakalayamaz.”
- “Polisiye romanlar okuyanlar ve yazanlar, cinayet işlemekten ceza almadan kurtulmanın sayısız yolunu bilirler.”
- “Hayaller vitrindeki elbiseler gibidir; dışarıdan güzel görünürler, içine girince durum farklıdır.”
- “Kitaplar onları elinde tutan kişiye ayna olur ama insanların gördükleri her zaman hoşlarına gitmez.”
Güzel bir kitap, okunur derim
Ve bu da benden olsun:
“Bazen hayatlar, bilinçli ya da bilinçsiz şekilde başka hayatlarla kesişir.”
A. Özgür