Felaketler, Tesadüfler ve İnsan Olmak Üzerine Bir İnceleme
2026 12. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 22:50
Profesör Do’nun Göz Kliniği, temelde felaketler ve tesadüfler üzerine kurulu bir roman gibi görünse de, aslında bu iki kavramın birbirinden çok da farklı olmadığını düşündüren bir metin. Biz insanlar, başımıza gelen iyi olaylara “şans”, kötü olaylara ise “felaket” diyoruz. Oysa yaşadığımız her şey, iyi ya da kötü diye ayırmadan, aynı akışın bir parçası olabilir. Belki de fark, olayın kendisinde değil, bizim ona yüklediğimiz anlamdadır. Dışarıdan bizi izleyen bir varlık olsa, yaşadıklarımızı nasıl değerlendirirdi? Onun için iyi ve kötü diye bir ayrım var mıydı, yoksa her şey olması gerektiği gibi mi akıyordu? Başımıza hep iyi şeyler mi gelmeliydi? Kötü dediğimiz olayları hiç yaşamamalı mıydık? Bence hayır. Çünkü kötü olarak adlandırdığımız olaylar, sadece bizim başımıza gelmez; herkesin hayatında mutlaka zor dönemler, acılar ve kayıplar vardır. Bu deneyimler bizi şekillendirir, olgunlaştırır ve insan yapar. Eğer hiçbir zorluk yaşamamış olsaydık, bugün olduğumuz kişi olabilir miydik? Sanmıyorum. Romanda felaketler ve tesadüfler iç içe geçerek, insan hayatının ne kadar kırılgan ve aynı zamanda ne kadar güçlü olduğunu gösterir. Bir olay, bir bakış açısı değişikliğiyle felaket olmaktan çıkıp bir dönüm noktasına dönüşebilir. Bu da bize şunu düşündürür: Belki de bazı acılar, hayatın bize verdiği sert ama gerekli derslerdir. Kitapta yer alan karakterler, bu düşünceyi destekler niteliktedir. Her biri kendi geçmişi, yaşadığı travmalar ve umutlarıyla oldukça gerçekçi bir şekilde anlatılır. Özellikle Profesör Do karakteri, olaylara bakışı ve insan ruhunu anlamaya çalışan tavrıyla romanın merkezinde yer alır. Onun göz kliniği sadece fiziksel görmeyi değil, hayata ve insanlara farklı açılardan bakabilmeyi de simgeler. Diğer karakterler de yaşadıkları tesadüfler ve felaketler aracılığıyla, hayatın kontrol edilemez yanını ve insanın bu akış içindeki yerini sorgulatır. Sonuç olarak Profesör Do’nun Göz Kliniği, sadece bir hikâye anlatmaz; okuru düşünmeye, sorgulamaya ve kendi hayatına dışarıdan bakmaya davet eder. İyi ve kötü kavramlarının ne kadar göreceli olduğunu, yaşanan her olayın bizi biz yapan bir parçaya dönüştüğünü hatırlatır. Bu yönüyle roman, hem etkileyici hem de düşündürücü bir okuma sunar.
Profesör Do'nun Göz KliniğiYoonha Byun · Nora Kitap · 20251,107 okunma