·77 syf.····Okunma: 14 Şubat 2026 16:57 Mutlu Yaşam Üzerine, Lucius Annaeus Seneca’nın insanın mutluluğu neden bulamadığını sorguladığı, kısa ama etkisi büyük bir eser. Kitabın daha ilk cümlesi bile aslında her şeyi özetliyor: “Herkes mutlu yaşamak ister ancak yaşamı mutlu kılan şeyin ne olduğunu görmek konusunda zihinleri kördür.” Bu cümle bana şunu düşündürdü: Belki de gerçekten yanlış yerlere bakıyoruz.
Seneca’ya göre sorun hayatın kısalığı değil; bizim onu nasıl harcadığımız. “Kısa bir zamanımız yok, sadece çoğunu boşa harcıyoruz” derken aslında hepimize bir ayna tutuyor. Başkalarına benzemek için yaşamanın insanı nasıl yıkıma sürüklediğini anlatması da günümüzde hâlâ geçerli. Çünkü çoğu zaman kendi hayatımızı değil, başkalarının beklentilerini yaşıyoruz.
En çok etkilendiğim düşünce ise şu oldu: “Ruh için neyin iyi olduğunu ruhun kendisi bulsun.” Bu söz bana mutluluğun dışarıda değil, insanın kendi içinde olduğunu hatırlattı. Ve ruhun kendimiz için çok anlam içerdiğini anladım.Seneca’ya göre yaşam yeterince uzundur; ama onu anlamlı bir şeye adamazsak, lüks ve umursamazlık içinde tüketiriz.Gerçekten çok doğru onu biz tüketiyoruz Sonunda da zamanın geçtiğini fark ettiğimizde iş işten geçmiş oluyor.
Bence bu eser, hayatın kısa olup olmadığını değil, bizim onu nasıl yaşadığımızı sorgulatıyor. Ve en çarpıcı gerçek şu: Yaşam kısa değil, biz onu kısaltıyoruz.Kesinlikle okuması derin, kitap kısa ama çok ağır ve uzun.Yaşam için.