2026 6. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 22:18
Bir önceki kitabın atmosferinden tamamen uzak bir metin okumak inanılmaz iyi geldi. Üstelik burada günlerdir aralıksız yağan yağmurla kitabın kasvetli havası birebir örtüştü. Dışarıdaki gökyüzüyle sayfaların dili aynı olunca kitaba adapte olmadım; içine düştüm. Dili sade ve akıcı. Bu kez tekrarlarla değil, dingin ama derin bir anlatımla ilerliyor. Polisiyenin taçsız kralı bu romanda sıradan bir polisiye yazmamış. Nevzat Komiser’in geçmiş travmalarının bugüne yansıdığı, psikolojik derinliği ağır basan bir metin var karşımızda. Bu yüzden bir cinayet romanından çok, bir ruh çözümlemesi okuyor gibi hissettim. Cinayet var, hem de bol ters köşeli. Katili erken buldum; belki bu kitabın en zayıf halkası sayılabilir. Ama beni rahatsız etmedi. Çünkü mesele “kim” değil, “neden”di. Aşırı yağmurlar sonrası Ağva’da ortaya çıkan bir kafatası… Resmî kayıtlara göre yıllar önce Suriye’de şehit düşmüş bir polise ait olan bu ceset, dişlerinin arasındaki mermi çekirdeğiyle geçmişten bugüne uzanan bir hesaplaşmanın kapısını aralıyor. Asıl hikâye, o merminin kime ait olduğunun ortaya çıkmasıyla alevleniyor. Kirli olaylar bazen sümen altı edilir, yıllarca orada kalır. Ama güneş balçıkla sıvanmaz. Yağmur sokakları temizleyebilir… Bazı lekeler ise ancak yüzleşmeyle silinir.
Yırtıcı Kuşlar ZamanıAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202413,2bin okunma