2026 15. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2026 19:24
M. Hakan Türkçapar’ın Nasıl Temizlenebilirim kitabı, adından da anlaşılacağı gibi “arınma” meselesini didik didik ediyor ama bunu mistik bir yerden değil; psikolojik, bilişsel ve oldukça ayakları yere basan bir yerden yapıyor. Bu kitap bir “kendini iyi hisset” masalı değil. Daha çok şunu söylüyor: İnsanın zihni kirlenir — ama o kir dışarıdan değil, çoğu zaman kendi düşünce kalıplarımızdan gelir. Suçluluk, utanç, geçmişe takılı kalma, takıntılı temizlik arayışları… Hepsinin altında çalışan bir zihinsel düzenek var. Türkçapar, özellikle obsesif düşünce yapısını ve “iç temizlik” ihtiyacının psikolojik kökenlerini sade bir dille anlatıyor. En sevdiğim tarafı şu: Okura yukarıdan bakmıyor. Akademik ama kibirli değil. Bilimsel ama insansız değil. Geleneksel ahlak duygusuyla modern psikolojiyi çatıştırmak yerine, onları anlamaya çalışıyor. Bu açıdan sağlam bir duruşu var. Kitap sana şunu fısıldıyor gibi: “Temiz olmak, hatasız olmak değildir. Kir sandığın şey, çoğu zaman insani olandır.” Kendini sık sık sorgulayan, “Ben nerede yanlış yaptım?” diye içini didikleyen biri için bu kitap iyi bir ayna olabilir. Ama sert bir ayna. Yüzünü net gösterir. Kısacası: Eğer iç dünyaya cesurca bakmaya hazırsan, okunur. Eğer sadece rahatlamak istiyorsan, biraz zorlayabilir.
Nasıl Temizlenebilirim?M. Hakan Türkçapar · Epsilon Yayınevi · 202376 okunma