O kadar çok historical türünde kitap okudum ki artık neyi sevip sevmeyeceğimi yazarın dilinden bile anlayabiliyorum açıkçası ( ^◡^)っ
Maalesef yazarın dili fena olmasa da, bu kitabını hiç beğenmedim.
Konusundan bahsedecek olursak;
Dünyevi zevklere oldukça düşkün olan Jervaulx Dükü Christian günlerini eğlenerek ve matematik ile ilgilenerek geçirmektedir. Kendisi yakışıklı, zengin ve hovarda olduğu kadar matematik dehası olan çok zeki bir düktür.
Archimedia Timms yani Maddy ise kendini dünyevi zevklerden arındırmış dini bir cemiyetin üyesi ve sonsuz hizmetkarı olmaya ant içmiş bir protestandır. Hayatını cemiyete ve görme engeli olan matematikçi babasına yardım ederek geçirmektedir.
Maddy, Christian ile tanışmadan önce de onun namını bilmekte ve kendisinden hiç hoşlanmamaktadır. Bir gün dük ve babasının ortak ilgisi olan matematik vasıtasıyla bir araya gelmişler ve dük ile yüz yüze tanışma şansı olmuştur. Maddy inkar etse de içten içe dükten etkilenmiştir. Ancak günler sonra dükün öldüğüne dair haberler duymuştur.
Maddy, doktor kuzenin de yer aldığı cemiyetin ruhsal sağlık merkezlerinden birinde çalışmaya başlamıştır. Bir gün kendisini şoka uğratan bir hastayla karşılaşmış ve sorumluluğunu üstlenmiştir. Fakat bu sorumluluğun hayatını sonsuza kadar değiştireceğinden ne yazık ki haberi yoktur.
Kitabı okumayanlar için bundan sonrası spoiler olabilir bunun uyarısını yapayım da sonra hevesiniz kaçmasın.
. ݁₊ ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ݁₊ ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ₊ ݁. ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ₊ ݁.
Bu kadar güzel bir kurguyu yazarın mahvetmesine mi yanayım, kitabın sonunun anlamsız bitmesine mi yanayım bilemedim.
1. Kitapta çok az diyalog vardı. Bu bence historicallarda okuyucuyu bir süre sonra sıkabilecek bir durum.
2. Çift arasında doğru düzgün romantizm göremedik ki aşka dönsün. Bir de goodreads'te millet çok romantikti falan demiş...
3. Birkaç öpüşme dışında çift arasında duygusal bağ hissedemedim. Smut sahneleri ise beni hiç tatmin etmedi.
4. Christian iyileşemeden kitap bitti neredeyse. Adamın düzgün konuştuğuna, tam anlamıyla asil bir dük olduğuna şahit olamadık.
5. Maddy asla yumuşamadı. Çok düz ve inatçı bir karakterdi. Cinselliği merak eden kendini baskılamış dindar kadınlardan biriydi. Christian'ı da dünyevi zevkleri merak ettiği için bir yerde kullanmış gibi oldu.
6. Onun haricinde Maddy'nin felsefik bir karakter olmasını beklerdim açıkçası. Ne bileyim düke bir şeyler katmasını, süslü cümlelerle "ışığa, doğru yola" sevk etmeye çalışmasını okumayı çok isterdim. Zevkli olurdu bence.
7. Christian birçok problemle uğraşan bir karakterdi. Maddy evlenmeden önce psikolojik destek sunsa da evlendikten sonra psikolojik olarak köstek oldu baya. Adamda huzur bırakmadı ona mı yetişsin buna mı yetişsin bilemedi. "Ehh bırak be adam şu kadını da gitsin cemaatine" dediğim çok yer oldu.
8. Christian da asla az bir karakter değildi. Maddy'den çok ama çok önemli bir şeyi sakladı ve uzun süre açıklamadı. Eski bir metres. Kadından bir bebek. Bir de çocuğa paket diye kod taktılar falan aw. Bu da affedilebilir bir şey değildi mesela. Burada da Maddy çok haklıydı.
(Allahtan e devlet diye bir şey var hanımlar evleneceğiniz adamın nüfus kaydına, adli siciline, süreçte olan davalarına, son sağlık raporuna bakmayı unutmayın barkodlarıyla tescil edin :D)
9. Richard Gill diye bir karakter vardı mesela. Adamla sırf aynı cemiyetteler diye Maddy hiç tanımadığı bu adama bir anda yükseldi falan aşırı anlamsızdı.
10. Maddy her dakika kapı gözleyen bir karekterdi. Bir ayağı her zaman dışarıdaydı. Sürekli "evlendim şimdi günahkarım ben" modunda takılan biriydi. Sürekli "gideceğim" diyen bir insanla nasıl sağlıklı bir ilişki yürürdü ki zaten.
. ݁₊ ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ݁₊ ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ₊ ݁. ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ₊ ݁.
Neyse bunlar elestirdiğim ve çok saçma bulduğum kısımlardı. Yazar güzelim kurguyu mahvetmiş. Daha felsefik cümlelerin yer aldığı farklı bir romantizm beklerdim. Böyle zıt bir çiftin birbirlerini kendi öğretileriyle değiştirdiklerini görmeyi isterdim. Ama doğru düzgün diyalog bile yoktu ki bekleyelim:D
Hele o sondan bahsetmek bile istemiyorum. Son iki üç bölüm aşırı saçmaydı.
Tavsiye eder miyim... bilmiyorum. Arabesk tadında entrika ve dramanın olduğu historicallardan hoşlanıyorsanız tam sizlik diyebilirim.
Tanrı sizi kutsasın :p
Sevgiler ︎♡