Cussler'ın filme çekilen ikinci kitabı!
2021 5. kitabı
1992 yılında Altın Kitaplar tarafından basılan ve zamanının “hızlı mütercimi” olarak bilinen Mehmet Harmancı tarafından tercüme edilen eser, Dirk Pitt serisinin 11. romanı oluyor. Clive Cussler 1965 yılında roman yazmaya başladı. Dirk Pitt'in maceralarını konu alan ilk romanı 1973 yılında yayınlandı. Kitapları yüz ülkede kırk dile çevrilmiştir. Yüz yirmi milyondan fazla okuyucusu vardır. Yazar aynı zamanda batık gemileri bulup çıkarmakla ünlüdür. Oşinografi ve Deniz maceralarını konu alan romanlar yazan akıcı dilli romanı iyi kurgulayan bir yazardır. Romanlarının en eski ve ünlü karakteri deniz mühendisi, devlet ajanı ve maceracı Dirk Pitt belirli bir noktaya kadar kendisinin bir yansımadır. Özellikle deniz üstü ve denizaltında geçen maceralarında adeta oşinografinin Indiana Jones’udur; diyebiliriz. (Not: 24 Şubat 2020 tarihinde vefat etmiştir.) Yazar romanlarında, geçmiş ile günümüz arasında çok ilginç bağlantılar kurar, hatta bazı kitaplarında buna geleceğe yönelik planları da dâhil eder. Merak uyandıran ve okuru hep bir takım soru işaretleri ile zinde tutmayı başaran bir eser. Birçok farklı mekânda ve hatta bazen farklı zamanda başlayan senaryonun kurgusu tüm bu karmaşıklığa rağmen neredeyse kusursuz ilerler. Doğal olarak, bir “Çok Satan” kitabının olmazsa olmazı silik karakterler, James Bond/İndiana Jones karışımı mucizeler, beceriksiz kötü adamlar, aşk ve seks sosu eksik kalmaz. Ama zaten bu kitapları satın alan okuyucu tüm bunlara önceden hazırlıklıdır; hatta ister. Fazla ipucu vermeden senaryoya değinirsek, her zamanki gibi, geçmiş bir zaman diliminde başlayan roman, bu sefer Amerikan İç Savaşı esnasında 1865 yılında Kuzeylilerden kaçmaya çalışan bir konfederasyon gemisi, Atlantik Okyanusunda kayboluşunu anlatır. İçinde tarihi değiştirebilecek önemde bir şahsiyet taşımaktadır. Zamanda ileriye doğru ilk sıçramaya 1931 yılına ve Güneybatı Sahra’ya yapıyoruz. O dönemin en ünlü kadın pilotlarından birisi yaptığı zorunlu iniş sonrasında kaybolur. Senaryonun ana kısmı ise, 1996 yılında Afrika Mali!’de başlar. Oluşan bir kızıl akıntının yol açtığı çevre felaketini inceleyen Dünya sağlık Örügütüne üye bir grup saldırıya uğrar ve son anda bşr kadın üyesini Dirk Pitt kurtararak sahneye çıkar. Bundan sonrası, yine nefes almadan koşuşturmaca ve bir tehlikeden diğerine atlayarak, kitabın başında değinilen kişi ve olaylarla bağlantı kurma şeklinde devam eder. Clive Cussler, yazdığı bunca romandan sadece ikik tanesinin filme çekilmesine izin vermiştir ve bu roman da ikincisidir. 2005 yılında çekilen ve “Sahara” adı verilen filmde başrolleri Matthew McConaughey ve Penelope Cruz oynar. Senaryoları ile oynanmasına izin vermediği için Hollywood yazarları ve yönetmenleri tarafından pek sevilmeyen Cussler’ın romanına dayanan film pek başarılı olmasa da, kitabı okuduktan sonra seyretmenizi tavsiye ederim. 381 sayfalık tercümesi her zamanki gibi bir Altın Kitaplar ve “Çok Satan” seviyesinde... Kitabı sahaflarda orta kondisyonda, günümüz için uygun fiyat kategorisinde bulabilirsiniz.
Bestseller/Çok Satan
Sahrada Ayak SesleriClive Cussler · Altın Kitaplar · 199284 okunma