···Okunma: 15 Şubat 2026 21:52 SARAYBOSNA RADYOSU
Romanın anlatıcısı, aynı zamanda yazarımız Tijan Sila; çocukluktan ergenliğe geçiş dönemine denk gelen Saraybosna katliamını bir çocuğun gözünden anlatır. Savaşın yaşandığı bu güzel topraklarda, insanların din ve ırk farkı gözetmeden yaşadıkları günlerin sona erdiği; artık herkesin birbirine, beklenmedik anlarda düşmanlık ettiği karanlık zamanları aktarır.
Kitaba adını veren radyo ise, ülkenin savaş yıllarındaki durumundan Tijan, ailesi ve arkadaşlarının haber aldığı kaynağı ifade eder. Oldukça nahif bir dille kaleme alınan eser, bize bir çocuğun savaşta bile çocuk olduğunu hatırlatır. Bir yetişkin için katlanılması neredeyse imkânsız olan acıları, yokluğu ve kayıpları bir çocuğun nasıl anladığını ve yansıttığını son derece etkileyici bir şekilde anlatır. Zaman zaman beni derinden sarsan sahneler oldu. Biz yetişkinlerin, içinden çıkamadığımız sorunlar karşısında çocuklara ne kadar acımasız davranabildiğimizi de içim acıyarak okudum.
Tijan, bırakıp gittikleri Bosna topraklarına yirmi beş yıl sonra geri döner; unutamadığı yerleri ve arkadaşlarını ziyaret ederken, unutuluşun acısını da içinde hisseder. Kitabı yazmadaki amacı ise tam da bu unutuluşa karşı koymaktır.