2026 6. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2026 00:00
İkinci kitap olduğu için muhtemelen ne desem spoiler olacak ama spoilersız anlatmaya çalışacağım. Birinci kitapta bazı emanetleri ve Elif'i arıyorduk. Buna da kaldığımız yerden devam ediyoruz djdj Önce olumsuz eleştirilerimi söyleyeceğim; Kitap çok uzun. Bu uzunluğu sağlayacak konular yok mu? Var tabi ki. Ama asıl sorun da bu. Konulara zemin sağlamak için süreç çok uzamış. Hani bazı sorunlar vardı ki ben bile daha mantıklı yaklaşırdım sjdldksk Yazarın yapmak istediği şeyi anlıyorum ve bazı noktalarda hoşuma da gitti. Sadece Yedililer'in sanatlarını kullanmadan bile sadece iletişim ile anlayabileceği yerler vardı. Bakın kazansınlar, Dünyaya hükmetsinler demiyorum. Sadece daha sağlam planlar yapılabilirdi. Ama yapılamadı maalesef shsjsjsjj Bunun sebeplerinden biri de karakterlerin birbirini asla dinlememesi ve anlatmaması. İlk 350-400 sayfada elle tutulur hiçbir gelişme kaydedemedik. Peki bu ilk 350-400 sayfada hiçbir şey mi olmuyor? Hayır tabi ki. Geceliler'in kökenini, kurgudaki yerlerini, fantastik unsurları daha çok gördük. Bu yüzden okurken de sıkılmadım. Gayet akıcıydı. Merak unsuru vardı.O yüzden dediğim gibi asla sıkıcı değildi aksine akıcıydı. Sadece bu kadar uzun bir süreç (ilk kitabın ikinci yarısında başlayan olay 2. kitap bittiğinde anca çözüldü) okumamıza gerek var mıydı sorguladım açıkçası. Kitap kısaltılabilirdi bence. Bununla bağlantılı bir diğer sorunum da Geceliler. Geceliler'i daha çok gördüğüm için keyiflendim. Güzel açıklanmış ama ama işte ksmsks Bir noktada bu da fazla uzun verilmiş. Yani bu kadar detaylı gördüklerim günün sonunda pek bir işe yaramadı. Özellikle Doğan, Hilal mevzusu. Bilmiyorum bence çok gereksizdi jsskjsjs Komik bir sahne yazılmak istenmiş olabilir. Sarp'ın tepkileri zaman zaman eğlendirse de pek eğlenemedim. Karakterlerin kendilerine sakladıkları birtakım şeyler var ve aslında saklamaları için ya da düşünmemeleri için çok güçlü sebepleri de yok jsjsk İkinci kitapta gördüğümüz çoğu olay Elif ile ilgili. Buna rağmen Elif'in motivasyonuna, hislerine ve yüzleşmesine çok çok az yer verilmiş. Oysa ki birinci kitabın başından beri onu bekliyordum Yanlış anlaşılmasın. Ben Elif'i çok iyi anladım. Motivasyonu gayet sağlam. Ama bu yeterince gösterilmemiş sadece 'ailesinin yanından kaçmış kız çocuğu' muamelesi yapıldı. Son eleştirimi de söyleyip olumlu kısımlara geçeceğim. Ve gerçekten bir sürü olumlu kısım da var sjsjjs sadece bunları da söylemeden geçemedim. Dedim ya süreç uzun ve sancılıydı diye. İşler bu kadar zorken çözümün görece basit olması beni biraz üzdü sksksk Her şeyi geçiyorum madem bunu yapabiliyordunuz neden daha önce yapmadınız. Bu 2 yerde daha vardı (Behruz sahneleri) ama özellijle son sahnede daha belirgindi. Lela ile konuşruk ve bu bir teknikmiş. O yüzden çok bir şey söyleyemiyorum ama pek hoşlaşmadım. Sonu daha çarpıcı isterdim. Şimdi gelelim olumlu kısımlara ehehehehe Efsaneler kitaba çok güzel yedirilmiş. Gecelilerin Mardin kültürüne uyarlanması, Truva savaşının bağlandığı kısım, Lokman hekim efsanesi, Hz. Ali'nin kılıcının efsanesi, 12. Daire, Alamut'un (tarikatvari) kitaptaki yeri... Bu unsurlar o kadar güzel moderne uyarlanmış ki. Hem içerik zenginleşmiş, hem bizim kendi Türk kültürümüze çok güzel uyum sağlamış. Hem eğlendirdi hem de hoşuma gitti. Bunun dışında birçok karakter var ve buna ilahi bakış açısı çok yakışmış. İyi ki yazar tek tek karakter gözünden yazmayı tercih etmemiş. Aksiyon sahneleri>>> O gerilimi dibine kadar hissettim. Özellikle Salih Usta'nın bir sahnesi (ağaç ile ilgili) vardı ki bayıldım oraya Yedililer ile ilgili birkaç tane şikayetimi belirttim ama bir yandan da önlerine geçen her sorunu çözememeleri, onların da güçsüzlüklerinin olması hoşuma gitti. Sarp ve Doğan kitapta beni çok eğlendirdi. ( buraya bir parantez açayım sinir de ettiler jsjsjs) Bahar'ı, Sanem'i sevdim. Elif'e bayıldım sjsmskjs Elif benim iç sesimdi. Bu kitabın finali daha derli topluydu. Gördüğümüz olaylar sonuçlandırıldı bunu da sevdim. 620 sayfayı okurken de sıkılmadım. Akıcıydı. Eleştirdiğim yerlerde bile okutmayı başardı.
Erbain FırtınasıSaygın Ersin · April Yayıncılık · 2020477 okunma