2026 6. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 13:28
Kitabın ana fikri güzel ve çoğunlukla hemfikirim. Ama anlatılışı o kadar sinir bozucu ki karşı çıkasım geliyor. Kendim de küfrederim, küfür duymaktan rahatsız da olmam. Ama bu kitapta (en azından ilk bölümlerde) her paragrafta küfretmenin kendisini daha 'havalı', dediklerini daha 'gerçek' gösterdiğini zanneden bir yazarla karşılaşıyoruz. Bu küfürler söylediklerini daha ilginç yapmıyor, tam tersine sadece göz devirmeme sebep oluyor. Böyle, "ben diğer kişisel gelişim guruları gibi değilim, açık sözlüyüm" diye bir kimlik oluşturmaya çalışmış. Her ne kadar felsefesine çoğu zaman katılsam da bazen çok çiğ ve yüzeysel buldum. Mesela ilişkilerde dürüstlüğe ne kadar önem verdiğini söylüyor ve buna verdiği örnek: bazen karısı tam dışarı çıkmak için hazırlanmışken ona çirkin gözüktüğünü söylemesi. Ayrıca her bölümde eskiden ne kadar kadınla yattığından bahsediyor. Gerçekten. "Biriyle yuva kurun, anlamsız kısa ilişkiler sizi mutlu etmez" tavsiyesini veriyor ama aynı zamanda kendisini her gördüğü kadını yatağa atan fena bir Casanova olarak göstermeye çalışıyor. Hey okuyucular! Mark Manson baya seks yapıyordu! Bütün bu kafaya takmama tavsiyesinden sonra okuyuculara bu imajı vermeye çalışmak bariz bi şekilde kendisinin kafaya taktığı bir şey. Bence yazarın (belki eski pick-up artist günlerinden kalma) hedef kitlesi genç erkekler, çünkü kullandığı dili çok eril buldum. Hep karşısında sadece para kazanma ve olabildiğince kadınla beraber olma hedefi olan birine konuşuyormuş gibi. "Hiç Ay'a çıkamayacaksın veya Jennifer Aniston'un memelerine dokunamayacaksın" filan diyor mesela. Mizah anlayışını da bayat buldum. "253 defa midemden yumruklanmış gibi hissettim", "anarko-komünist olsaydım para kazanamamayı başarı olarak görürdüm"... Evet bu bir mizah kitabı değil ama komik olmaya çalışıp olamaması sinir bozucu. Bunların dışında kitabın mesajını beğendim. Daha iyi geliştirilebilirdi; bazen kendini tekrara giriyor ve "neden kafaya takmamalısınız"ı iyi anlatsa da birinin bunu nasıl yapabileceğine pek değinmiyor. Ama genel olarak kitapla asıl sıkıntım ergence kibirli tonuydu.
The Subtle Art of Not Giving a F*ckMark Manson · Harper Collins US · 201615,4bin okunma