·24 syf.·
2026 8. kitabı
CANIM RAMAZAN, GÜZEL RAMAZAN Neresinden başlasam anlatmaya bilemedim. Verdiği duygudan mı, kitabın görsellerinin güzelliğinden mi, iç ısıtan aile temasından mı... Canım Ramazan kitabı Ramazan-ı Şerif ayını çocukların anlayabileceği şekilde sevgi, neşe ve aidiyet duygusu üzerinden tanıtıyor. Aşağıda geçen ana başlıklar ile Ramazan ayının maneviyatını sadece çocuklara değil yetişkinlere de sunuyor. Gerçekten her ay 1 tane çocuk kitabı okuyarak bazı duygularımızı hatırlasak, dünya telaşelerimize bir ara versek ne güzel olur. Ramazan berekettir. Ramazan mutluluktur. Ramazan şükretmektir. Ramazan hatırlamaktır. Ramazan kavuşmaktır. Dil ve Anlatım açısından; Canım Ramazan kitabı 4–6 yaş grubunun bilişsel gelişim özelliklerine oldukça uygun. Bu yaş grubu soyut kavramları tam anlamıyla kavrayamadığı için bu şekilde tekrar cümleleri hele de ritimli okunursa zihinlerde fevkalade kalıcı olur. Kısa ve net cümlelerin olması kitabı anlaşılır kılsa da öğretmen/ebeveyn rehberliği olmadan kitap çocuk için yüzeysel kalabilir. Rehberli okuma önemli. 4–6 yaş dönemi Piaget’ye göre işlem öncesi dönem yani somut deneyime dayanır. Canım Ramazan kitabı Ramazan ayının duygusunu merkeze alarak bir anlatım sağlıyor. Korku, ceza, açlık vurgusu yapmıyor. Sevgi ve aidiyet dili kullanıyor. Bu yönüyle çocukta dini kaygı değil, dini sevgi inşa etmeye uygun. Görsellerin pastel tonlarda ve yumuşak çizim olması güven hissi oluşturuyor. Çocuk figürü aktif ve neşeli; pasif, korku temelli bir anlatım yok. 4–6 yaş için görsel sadelik ve renk kullanımı uygun. Dini açıdan Canım Ramazan kitabı Ramazan ayını bir ibadet yükü olarak değil, bir mutluluk ve paylaşma ayı olarak sunuyor. Bu yaklaşım, okul öncesi dini eğitim ilkeleriyle uyumludur: Sevdirerek öğretme Korkutmadan tanıtma Aidiyet oluşturma Genel olarak Canım Ramazan kitabı 4-6 yaş için uygundur ancak rehber eşliğinde anlamlı ve verimli hale gelir Dini sevdirme hedefi açısından başarılıdır. Akademik değil, duygu inşası kitabıdır. Çocuklarımız için tercih edeceğimiz her kitap öncelikle ebeveyn yahut öğretmenlerin analizinden geçmelidir. Kendimiz önceden okumadığımız hiç bir kitabı çocuklarımıza okumayalım, okutmayalım.
Canım RamazanElif Günaydın · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 20241 okunma