SELMA ÜNLÜ~ELVAN~BOZKIRDA BİR GELİN~
Selam.Bugün sizlere kalemi ile #kördüğüm kitabı ile tanıştığım ve çok sevdiğim sevgili selma_unllu ‘nün yeni kitabı #elvan ile geldim.Ahh ahhh yazar yine yapmış yapacağını şahane bir kitap sunmuş bizlere.Birde bu kitabın yaşanmış bir hayata ait olduğunu bilerek okuyunca beni daha bir etkiledi.Bizleri 1940’ların köy yaşamına doğru bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.O yıllarda kadınların söz haklarının olmayışı,evlenecekleri kişiyi bile düğün akşamı görmesi,o dönemde yaşadıkları zorlukları okurken yüreğim burkuldu.Bununla birlikte o dönemin örf ve adetlerini,gelenek ve göreneklerini neredeyse her sayfada törelerle ilgili yeni bilgileri öğrenmek de çok güzeldi. Elvan karakterini çok sevdim,o dönemin şartlarına göre yetişmiş ama içten içe yaşadıkları hayatı sorgulayan bir karakterdi.Durali’yi her okumamda takdir ettim.Hele o dönemin öğrettiklerine rağmen sevdiği kadını ezdirmemesi ve ona sahip çıkıp sözünü dinlemesi takdir edilesiydi.Son sayfalar beni çok ağlattı.Kitabın devamında neler olacak çok merak ediyorum. Yüreğinize dokunacak bir kitap okumak istiyorsanız bu kitaba mutlaka bir şans vermelisiniz.
Elvan, sekiz kız çocuklu,zorlukla geçinen ama hanelerinde mutluluk olan ailenin en büyük kız çocuğudur.O dönemin şartlarına göre sandalyede oturduğunda ayağı yere değdiği için evlilik zamanı gelmiştir.Gizli gizli seksek oynadığı günün akşamında dedesinin ‘Elvan’ı verdim’ demesiyle çocukluk çağı da bitmiştir.Elvan dedesinin yakın arkadaşı aynı zamanda da uzaktan akrabaları olan 6 köy uzaktaki ağanın tek erkek torunu olan Durali’ye gelin verilir. Evlenene kadar da birbirlerini görmeleri ayıp veya yasaktır.
Ama Durali,Elvan’ı merak eder ve gizli gizli onu görmeye gider.Böylelikle de yüreklerine sevda ateşi düşer.Evlenmeleri için araya zaman koyulur çünkü Durali asker ocağına gidecektir.Elvan çaresizce asker yolu gözlemeye başlar.Ama bu arada da talihsizlikler ve olaylar haneden eksik olmaz.Durali’nin asker dönüşü toy,kurulur düğün yapılır.Ama talihsizlik Elvan’ın peşini burada da bırakmaz.Onun en büyük şansı Durali’dir. Bir de gelin gibi değil de evlat gibi davranan gelin gittiği ailedir.