·440 syf.····Okunma: 02 Şubat 2026 03:01 Ayfer Tunç'a yalnızca bir edebiyat yazarı olarak düşünmek gerçekten ona çok büyük haksızlık gibi geliyor bana. Ben doğrudan Türk toplumunun gündelik hayatının tarihini yazdığını düşünüyorum onun. Yaşanılan hayatın her bir nüvesine sinen cinsiyet rollerinden tutun da yıllara yayılan toplumsal belleğin sunumuna kadar her şeyi bulmanın mümkün olduğu bir kitaptı Annemin Uyurgezer Geceleri. Yazarın kendi hayatından izler taşıyıp taşımadığının yorumunu yapmam çok doğru olmaz elbette ancak bu kitabın içindeki duyguların, ağırlığın ve derinliğin yaşanmadan yazılabileceğini çok düşünemiyorum. Herhangi bir karakterde veya farklı karakterlerde parça parça yazarın izleri vardır gibime geliyor. Kıyaslamak ne kadar doğru olur bilmiyorum ancak bir okur olarak bu kadarına hakkım vardır diye düşünüyorum, Annie Ernaux'ı Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülen sebeplerin çok daha fazlasına Ayfer Tunç sahip. Yılların kitap okuruyum, ilk defa bir yazarla tanışmayı ve vakit geçirmeyi çok istedim. Umarım günün birinde gerçekleştirebilirim bunu da. Özetle, Ayfer Tunç yine roman değil adeta destan yazmış.