Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 17 Şubat 2026 13:12 Ayla Kutlu, Hoşça Kal Umut adlı romanında 12 Mart olaylarını yaşayan ve hapiste yatan bir gencin yaşamına aşkın girmesini anlatır.
Oruç, 12 Mart olaylarında tutuklanmış devrimci bir gençtir. Sekiz yıl hapiste yatar. Bu süreçte gördüğü işkenceler, hapiste yaşadığı sıkıntıları anlatır. Sevdiği kadın onu terk eder. Ailesi kardeşini başlık parası için evlenmeye zorlar. Toplumsal olaylara duyarlı biri ve topluca hareket etmeye çalışırken aslında en önemli şeyin "birey" olmak olduğunu keşfeder. Hapisten çıktıktan sonra ailesine yük olduğunu düşünür ve arkadaşları ile bir evde yaşarlar. Arkadaşlarıyla da anlaşamamaktadır. Düşünce dünyası farklıdır. Kendisinden yaşça büyük karşı komşusu Algüz'le bir ilişki yaşamaya başlar. Algüz, Oruç'a aşık olduğu için hayatını tamamen ona odaklar. Tutkulu bir aşk yaşarlar. Algüz, onun tekrar hayata dair umutlanması ve mutlu olması için çok fedakârlık yapar. Oruç'un izlenmesi ve tekrar hapse girmesi ihtimali nedeniyle belirsiz bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuğun sonunda hem sevdiği kadına hem de özgürlüğüne veda etmek zorunda kalır. Oruç'u tutuklamaya geldiklerinde bir kaza sonucu Algüz düşüp ölür. Oruç'ta hem hayatla hem de ölümle yüzleşir. Cinayet denilerek iftiraya uğrar. Ancak artık Algüz olmadığına göre söylediklerinin hiç bir anlamı yoktur.
Kitap çok etkileyici ve duygusaldı. Ayla Kutlu'yu okumaya bu kadar geç kalmış olmanın pişmanlığını yaşıyorum. Yazarın Türk dilini kullanışına, kurgusuna ve üslubuna bayıldım. Mutlaka yazara ve kalemine bir şans verin derim.
İyi okumalar.