Sizi sürekli eleştirenlere kulak asmayın!
Sizi sürekli eleştirenlerin çoğu zaman kendi üretim cesaretini gösterememiş kişiler olduğunu bilmenizi isteriz. Üreten insan görünür olur. Görünür olan değerlendirilir. Değerlendirilen ise mutlaka eleştirilir. Bu, yayıncılığın doğasında vardır. Dosyasını yayınevine gönderen, kitabı raflara çıkan ya da sosyal medyada okurla buluşan her yazar aynı süreci yaşar. Ancak burada kritik bir ayrım vardır:Yapıcı eleştiri ile değersizleştirme çabası aynı şey değildir. Profesyonel yayıncılık; metni teknik, estetik ve ticari kriterler üzerinden değerlendirir. Editörün geri bildirimi; kurgusal tutarlılık, karakter inşası, anlatım ekonomisi ve hedef kitle uyumu gibi somut parametrelere dayanır. Bu eleştiri, yazarın değil metnin gelişimi içindir. Öte yandan üretmeyen fakat yorumlayan bir çevre de her zaman vardır. Bu çevre, çoğu zaman risk almamış, dosya hazırlamamış, editör karşısına çıkmamış ve raf rekabeti görmemiştir. Gürültü üretir; değer üretmez. Yayınlanmış bir kitap, eleştirilmeyen bir kitaptan daha güçlüdür. Çünkü varlık göstermiştir. Bir metnin yayımlanması; editöryal süreç, tasarım, baskı planlaması, maliyet analizi, dağıtım ağı ve pazarlama stratejisi gibi çok katmanlı bir değerlendirme sonucudur. Bu aşamalardan geçen bir dosya, zaten ciddi bir süreci başarıyla tamamlamış demektir. Yazar olarak odaklanmanız gereken yer şudur:Metninizi geliştirecek geri bildirimi alın, sizi küçültmeye çalışan sesi filtreleyin. Her eleştiriye kulak vermek zorunda değilsiniz.Her yorumu ciddiye almak zorunda değilsiniz.Fakat mesleki geri bildirimi mutlaka analiz etmek zorundasınız. Unutmayın; üretmek cesaret ister. Kitap yayımlamak sorumluluk ister. Kalıcı olmak ise disiplin ister. Biz yayınevi olarak, gürültüye değil niteliğe bakarız. Sosyal medya yorumlarına değil, metnin omurgasına odaklanırız. Eleştiri sizi yıldırıyorsa, henüz sürecin başındasınız. Eleştiri sizi güçlendiriyorsa, yazarlık inşa ediyorsunuz demektir. Sizi eleştirenler olabilir.Sizi küçümseyenler olabilir.Fakat yazmaya devam edenler daima ilerler. Kaleminizi başkalarının başarısızlığına göre değil, kendi gelişiminize göre konumlandırın.#yazardostuyayıncılık #yazardanışmanlığı #yazarlaraöneriler
İnsan ve Hayat