·344 syf.····Okunma: 19 Şubat 2026 20:47 Agota Kristof'un üçleme olarak yazdığı bu kitaplar Yapı Kredi Yayınları tarafından tek ciltte toplandı. Çünkü bu üçlemenin peşi sıra okunması gerekiyor. Üç romanda da okuduğumuz her şey hem gerçek hem de gerçek değil. Her kitapta yazarın üslubu değişiyor, anlatılanlar başka başka şekilde ele alınıyor. Roman ilerledikçe katman katman daha derine inip farklı durumların şekillenmesine tanıklık ediyoruz.
İkiz erkek kardeşlerin II. Dünya Savaşı zamanı Macaristan'da, anneannelerine emanet edilmesiyle başlıyor roman. İkiz kardeşler doğdukları andan itibaren sanki her şeyi aynı şekilde deneyimliyor ve zaman içerisinde, büyüdükçe yolları başka şekillerde ayrılıyor. Kardeşlerin yollarının ayrılması ayrı bir trajedi ve iki hayatın hangi noktalarda birleştiği, bir noktada aynı olduğu da ürpertici. Nazi işgalinin Macaristan'da yol açtığı felaketlere, tarihsel sürece de kitapta yer veriyor yazar.
Oldukça ters köşeleri olan bir kitap. Agota Kristof, yazdığı her cümlede bir önceki cümlesini de siliyor gibi. Bu kitabı anlatabilmek de güç aslında. Çünkü kitap boyunca okuduğum her şeyden şüphe ettim, hem gerçek hem de gerçek değil duygusuna sıklıkla kapıldım.
Agota Kristof zaten kısa cümlelerle vurucu anlatımı birleştiren müthiş bir yazar. Kendisinin kalemi her defasında beni etkiliyor. Çok severek okuduğum bir kitaptı.
Herkese iyi okumalar diliyorum.