Özgür olmak ya da olmamak, bütün mesela bu
2026 14. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2026 13:16
Peki ama, neydi benden ve benim olan? Yaşadığım safelet bile yalnızca ödünç verilmemiş miydi kader tarafından. Bir şiir kitabı nasıl incelenir açıkcası bilmiyorum. Ancak şundan eminim ki hayatım boyunca bana benzeyen belirli dönemde bir insan varmış. Kişilik, yazdığı konular olsun hiç bu kadar bana benzeyen bir insanla karşılaşmamıştım. Keşke aynı dönemde yaşasaydım dediğim hatta bir dilek dileseydim onun döneminde, onun yaşadığı yerde yaşamak istediğim bir kişi olurdu kendisi. Benim yazdığım şiirleri buradan okuyanlar bilir ki gerçeklikten başka bir şeyi analtmazlar. Tabi şiirlerim ne kadar anlaşılıyor bilmiyorum hatta onlara şiir demek ne kadar doğrudur o da muamma. Kendime bu kadar benzeyen birinin hayatta olmaması kalbimi kırıyor. Tanrı yine yalnızlığımı bana hatırlatıyor. Her yerde yaşayabilen bir adam Rılke ben de öyleyim. Kimseden nefret etmiyor, yalnızlığı o kadar içselleştirmiş ki bir yeri kendine sahiplenmiyor. Ben de bunları yapamıyorum. Ve ilk kez bir şairin bunlar yazdıklarına yansıttığını görüyorum. Beni tanımak isteyen biri en kolay Rılke'yi okuyarak tanır sanırsam. Onu anlayarak ve hissederek. Onun bir kaç satırını buraya bırakıyorum. İsterseniz okuyun isterseniz okumayın. Yüreğimi anlamak zorunda değilsiniz ama yüreğinizi anlamak isteyen bir ruh isterseniz vakti bol olan bir gereksizyazar duruyor burada. Ne zaman isterseniz. Değmez aslında bakmak için harcanan çabaya: Çimen gibi biçileceğim nasılsa. Yaranan kimsenin işine:Şimdi çok erken, Yarın ise çok geç ... Yalnızca bir tutam saçım var (hep aynı kaldı), bir zamanlar en sevdiğiydi birisinin. O ki, şimdi sevdiği kalmadı. S.65
Bütün Şiirlerinden SeçmelerRainer Maria Rilke · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20142,067 okunma