2026 13. kitabı
#pandadiyorki Kilitli Odaların Esrarı Kapı içeriden kilitli. Pencere kapalı. Kaçış imkânsız. Peki suç nasıl işlendi? Bu hafta "Kilitli oda" polisiyelerinin gizemli dünyasına harika bir yolculuk yaptım. Bu güzel kitaptaki müthiş öykülere, Gencoy Sümer’in titizlikle kaleme aldığı önsözü ile giriş yapıyoruz. Kilitli oda polisiyesinin tarihçesini ve geçmişteki örneklerini anlatarak, bu gizemli konsepti anlamamız için güçlü bir kapı aralıyor. “Kilitli oda polisiyesi”, polisiye edebiyatın en zihin yakıcı türlerinden biri bana kalırsa. Herhangi bir mantık hatasına yer bırakmaksızın, girişi ve çıkışı imkansız gibi görünen odalarda işlenmiş cinayetler, intiharlar, intikam oyunları ve okuru sürekli tetikte tutan, zihin yakan ipuçları.. Kilitli Odaların Esrarı, tek bir yazarın romanı değil; 12 farklı yazardan 12 ayrı öyküden oluşan bir derleme. Her yazar “imkânsız suç” temasını kendi üslubuyla ele almış. Kimi klasik polisiye tonunda ilerlerken kimi psikolojik gerilim dozunu artırıyor; kimi matematiksel bir zekâ oyunu sunarken kimi insan doğasının karanlık tarafına odaklanıyor. Ben her öykünün farklı bir zaman aralığında olmasını öyle sevdim ki. Bir an modern zamanda bir cinayete ışık tutmaya çalışırken, bir anda İstanbul'un İngiliz işgali altında olduğu bir zamana ışınlanıveriyorsunuz. Bu çeşitlilik tabii ki kitabı daha da keyifli kılıyor çünkü her öyküde yeni bir atmosfer, yeni bir bakış açısı ve yeni bir ters köşe var. Ortak nokta ise şu: Hiçbir kilit, gerçeği sonsuza kadar saklayamaz. Eğer ipuçlarını takip etmeyi, “Bu nasıl mümkün olabilir?” diye kara kara düşünmeyi ve finalde şaşırmayı seviyorsanız, bu kitap tam bir zihin egzersizi. Siz kilitli oda kurgularını sever misiniz? Yoksa çözülmemiş sırlar sizi huzursuz mu eder? Yorumlarda buluşalım.
Kilitli Odaların EsrarıKolektif · Herdem Kitap · 202524 okunma
Tutuko