Beş Kız Kardeşin Sessiz İsyanı
2026 10. kitabı
Jeffrey Eugenides’in kaleme aldığı Bakir İntiharlar, banliyö hayatının steril ve boğucu düzeni içinde filizlenen melankolik bir ağıt niteliğinde. Hikaye, 1970’lerin Amerika’sında, dışarıdan bakıldığında kusursuz görünen ama içeriden çürümeye yüz tutmuş bir mahallede, Lisbon ailesinin beş kız kardeşinin trajik sona gidişini anlatıyor. Kitabın en çarpıcı yanı, anlatıcının kimliği. Olaylar, kızlara uzaktan hayranlık duyan bir grup mahalleli gencin kolektif hafızasından aktarılıyor. Bu "biz" dili, okuyucuya kızların iç dünyasına asla tam olarak giremeyeceğimizi, onların hep ulaşılamaz ve gizemli birer imge olarak kalacağını hissettiriyor. Yazar, genç kızlığın o kırılgan ve parıltılı dönemini, yaklaşan ölümün karanlık gölgesiyle harmanlayarak okuyucuyu hem büyüleyen hem de huzursuz eden bir atmosfer yaratıyor. Eser, sadece bireysel bir trajediyi değil, aynı zamanda Amerikan rüyasının çöküşünü, toplumsal baskıyı ve yetişkinlerin gençlerin sessiz çığlıklarını duymadaki yetersizliğini de ustalıkla eleştiriyor. Lisbon kardeşlerin intiharları birer isyandan ziyade, çevrelerindeki o klostrofobik dünyadan tek çıkış yolu gibi sunuluyor. Kitabı bitirdiğinizde elinizde kalan şey sadece bir hüzün değil, aynı zamanda "anlaşılamamış olmanın" o ağır ve soğuk tortusu oluyor. Feyza Nur Albayrak Jeffrey Eugenides Bakir İntiharlar
Bakir İntiharlarJeffrey Eugenides · Domingo Yayınları · 20241,423 okunma