Güç ve Ahlak İkilemi!
2026 2. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 22:14
Güç, daha fazla güç ve daha fazlası. Hayatımız hep bir güç mücadelesi. Okulumuzda öğrenciler ve eğitmenler ile mücadeledeyiz. İşyerimizde meslektaşlarımızla. Evde eşimizle, çocuklarımızla. Binada komşularımızla. Sosyal medyada diğer tüm insanlarla. Peki açık ya da örtülü olarak mücadele ettiğimiz diğer insanlara, gruplara ya da hareketlere karşı nasıl kesin bir üstünlük sağlayabiliriz? Robert Greene ve Joost Elffers 48 maddede bu sorunun yanıtını veriyor. Her madde yakın ve uzak tarihten kanıtlanmış örneklerle detaylandırılıyor. Kitapta açıklanan 48 madde doğru, kanıtlanmış ve oldukça da etkileyici. Ancak bunların uygulanması noktasında bir sorun var: Ahlak. Bu noktada belki de ahlaksız ve kuralsız insanların, diğerlerine karşı çoğunlukla üstün olmasının ve hep etik davranmaya çalışan insanların da genellikle başarısızlığa uğramasının nedenini de bulmuş oluyoruz. Hiçbir değer taşımayan insanlar için bu yasalar gayet uygulanabilir. Birkaç tanesinden söz etmek gerekirse: -Arkadaşlarınıza güvenmeyin, -Niyetinizi daima gizleyin, -Ne pahasına olursa olsun dikkat çekin (size sövsünler, ama yeter ki konu hep siz olun) -İnsanlara dost gibi görünün, casus gibi çalışın, -İyi bir tiyatrocu olun, güç neyi gerektiriyorsa o kılığa girin, -İstediğiniz gibi düşünün, ama istedikleri gibi davranın. Gündem olabilmek için her kılığa girebilmek, bana güvenen insanların en zayıf zamanlarını bekleyip onlara şah çekmek, olmadığım biri gibi davranmak karakterime 180 derece zıt. Kitap çok değerli ve doğru bilgiler verse de benim açımdan uygulanabilir değil. Kitabın çevirisi çok temiz ve dili akıcı. Okumayı düşünenler için rahatlıkla tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
İktidar - Güç Sahibi Olmanın 48 YasasıRobert Greene · Altın Kitaplar · 20233,634 okunma