2026 23. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2026 00:01
İspanyol sinemasının nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden biri olan Pedro Almodóvar’ın 2023 yılında yayımlanan ve bu yıl değerli çevirmen Süleyman Doğru’nun dilimize kazandırdığı eseri ‘Son Rüya’ yazarın 1960’ların sonundan günümüze kadar uzanan dönemde yazdığı metinler arasından seçilmiş on iki öyküden oluşuyor. Metinler kronolojik bir bütünlük sunmuyor; aksine, bilinç akışının parçalı yapısını taşıyor. Almodóvar’ın sinemasında da pek sık kullandığı çocukluk, anne figürü, arzu, beden, cinsiyet, dönüşüm, dışlanmışlık gibi temalar bu kez onun sözcüklerine yansıyor. Kitaba ismini veren ‘Son Rüya’ öyküsü, annesi Francisca Caballero’nun 1999’daki ölümü üzerine yazılmış dokunaklı bir metin. Kurgu ile gerçeklik arasındaki farkı ve gerçekliğin hayatı kolaylaştırmak için kurguyla tamamlanmaya nasıl ihtiyaç duyduğunu annesinden öğrendiğini söyleyen Almodóvar, kimi zaman gerçeği kurguyla genişletip kendini anlatıyor, kimi zaman da bir vampiri ya da uyuyan güzeli fantastik dünyadan çıkarıp kendince kurguluyor. Kitaptaki ilk öykü olan Ziyaret, Almodóvar‘ın Katolik kilisesinin oklarını üzerine çekmesine yol açmış ve 2004 yılında çekilen Kötü Eğitim filmine temel oluşturmuştur. Her öykü çok özeldi. #tavsiyedir
Son RüyaPedro Almodovar · Doğan Kitap · 202619 okunma