Puan vermedi·416 syf.····Okunma: 23 Şubat 2026 21:42 •Emine Işınsu’nun kalemiyle buluştuğum her an, tarihimizin yalın ve sarsıcı gerçeklerine bir kez daha tanıklık etmiş oluyorum. Cumhuriyet Türküsü de beni tam da o ruhun kalbine, milli mücadelenin sancılı ama umut dolu günlerine götürdü.
•Nazan ve Hikmet, Osmanlıcı fikirlerle yaşayan dedeleri Hüsnü Bey’in yanında İstanbul’da ikamet ederken, babaları Selim Muhtar Bey Ankara’ya gidiyor ve orada milli mücadeleyi desteklemek için çalışıyor. Daha sonra Hüsnü Bey’e gönderdiği mektupla kızlarını yanına çağırıyor çünkü kızlarının da milli mücadeleye katkı sağlayabilecek ve yapılacak birçok şeye katkısı olacağını düşünüyor. O günlerin zorlukları, Mustafa Kemal’e karşı sergilenen sert üslup ve yabancı himayelerin baskısı, kitabın sayfalarına öyle güçlü yansıyor ki o sıkıntıları sanki oradaymışım gibi hissettim.
•Eser, sadece bir ailenin yaşamını anlatmakla kalmıyor bir yandan İngiliz himayesi, bir yandan Amerikan mandasından söz ederek dönemin çetin koşullarını gözler önüne seriyor. Halide Edip, Ziya Gökalp, Halide Nusret gibi değerli isimlerin hikâyede yer alması, dönemin entelektüel ve toplumsal dokusunu daha da derinleştiriyor.
•Cumhuriyet Türküsü, dönemin zorluklarını, umutlarını ve fedakârlıklarını başarıyla yansıtan bir eser Emine Işınsu, yalnızca bir dönemin tarihini anlatmakla kalmayıp, bir milletin umutla yoğrulmuş direncini, aşkını ve fedakârlığını ruhuma işliyor, her sayfada Cumhuriyet’in doğuşunu yeniden hissettirerek milli mücadeleye dair derin bağlılığı ve o sancılı ama aydınlık günleri yeniden hatırlattı. Milli mücadele uğrunda emek veren, çabalayan ve canını feda eden herkesi, yürekten saygı ve sevgiyle anıyorum onların fedakârlığı mücadeleci ruhları olmasaydı bugün bu topraklarda özgürce nefes alamazdık.
Kitapla kalın