2026 39. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2026 00:00
#fundaokuyupyorumluyor RİP AKINTI: HAYAT & MURAT İSFAN KORKMAZ @bengisuyayinlari ndan çıkan @muratisfan kaleme aldığı #ripakıntıhayat adlı kitabı ile geldim. Daha öncesinde yazarın ilk kitabı #süperçocuk 'u okumuş, yazarın zekasına ve kalemine hayran kalmıştım. Suriye sınırında üzerinde bomba düzenekleri ile Türk askerlerinin bulunduğu kampa sızmaya çalışırken bacaklarından vurularak etkisiz hale getirilen Mirza bir akıl hastanesinde gözlerini açmasıyla başlar. Hafıza kaybı yaşayan Mirza, yaşamının ardındaki sırlı geçmişini ararken bizi oldukça çarpıcı bir geçmişe götürür. Sıradan bir hayatı, eşi ve SMA hastası kızı için verdiği mücadele, çaresizliğin insanı sürüklediği yollar. Kızının kurtulması için çok büyük miktarlara ihtiyaç vardır. Paranın bulunması için yapılan kampanyalar yeterli gelmez. Karşısına Akif adında Holding sahibi çıkar ve kızının ameliyat parasını karşılayacağını söyler. Bu iyiliğe karşılık Akif Bey'in Mirza'dan bir ricası vardır. Bir baba evladı için göze neleri göze alabilir? İşte roman tam da bu sorunun etrafında dolaşıyor. Akif Bey ile kesişen yollar, yapılan bir iyilik ve o iyiliğin altında kalmama çabası Mirza’yı hiç bilmediği topraklara savuruyor. Dinî duyguların sömürüldüğü, şiddetin ve ezilmişliğin gölgesinde kimliğini kaybetmeye başlayan bir adam. Hayatının rip akıntısına kapılışı öyle güçlü anlatılmış ki, kaçmaya çalıştıkça daha da derine çekildiğini okura soluksuz bir şekilde hissediyor. İstanbul'dan Beyrut’ta, Afganistan’a uzanan coğrafyada geçen olaylar; politik, sosyal ve psikolojik boyutlarıyla film tadında bir atmosfer oluşturuyor. Kitap bireysel bir yaşam mücadelesinden evrensel bir insanlık hikâyesine uzanan, düşündüren ve etkileyen bir roman okudum. Mirza’nın kurtulup ailesine kavuşup kavuşamayacağını merak ederek kitabın sayfalarını çevirdim. Yazarın akıcı dili ve hafızalara kazınan betimlemeleri çok çok güzeldi. Suç, vicdan, minnet, fedakârlık, pişmanlık ve inanç kavramları varoluşsal bir derinlikle işlenmiş. Tasavvufi dokunuşlar ve milli-manevi unsurlar da metne ayrı bir güzellik katmış. Gerilim ve psikolojik derinliği sevenlere gönül rahatlığıyla tavsiyemdir. Kitapla ve sağlıkla kalın
Rip Akıntı: HayatMurat İsfan Korkmaz · Bengisu Yayınları · 2025119 okunma