Puan vermedi·232 syf.····Okunma: 25 Şubat 2026 14:31 •Kaos Çağında Yeni İnsanın İnşası, bana okuma süreci boyunca bir rahatlık hissi vermekten çok içsel bir huzursuzluk bıraktı. Sayfalar ilerledikçe Tanzimat’tan Cumhuriyet’e, Jön Türklerden günümüz entelektüellerine uzanan düşünsel bir hat içinde iktidar, düşünce ve entelektüellik kavramlarıyla yeniden karşılaştım. Geçmiş yalnızca anlatılan bir dönem olarak kalmadı bugünün zihinsel yapısıyla birlikte ele alınan bir yüzleşme alanına dönüştü.
•Metinde düşünen ve üreten insanların tarih boyunca bir şekilde kısıtlanması meselesi özellikle zihnimde yer etti. Bu durumun sürekliliği, entelektüellik kavramının sadece belli dönemlere ait bir mesele olmadığını, aksine süreğen bir baskı ve sınırlandırılma hâli içinde var olduğunu fark etmemi sağladı. Günümüz entelektüellerine yöneltilen sorgulayıcı yaklaşım da metnin yalnızca geçmişi anlatmakla kalmadığını, bugüne doğrudan temas eden bir yön taşıdığını daha net hissettirdi.
•Okudukça karşıma çıkan şey huzur veren cümleler olmadı aksine bilinçli bir rahatsızlık duygusuydu. Ancak bu rahatsızlık yoran bir ağırlık gibi değil, zihinsel bir uyanıklık hâli gibiydi. Metin beni rahat bir okuma alanında tutmak yerine daha dikkatli bakmaya yöneltti ve bıraktığı izlerle geçmiş ile bugünü aynı düşünsel zeminde ele alışının, entelektüellik kavramına daha geniş bir açıdan bakmamı sağladığını hissettim.