2023 2. kitabı
Bu kitap aslında çok basit bir şeyi hatırlatıyor: Biz cevaplara çok odaklanıyoruz ama doğru soruyu sormayı pek bilmiyoruz. Okurken şunu fark ettim, çoğu zaman bir konuyu anlamaya çalışırken hemen “doğru cevabı” arıyoruz. Oysa mesele doğru cevabı bulmak değil, doğru soruyu sorabilmekmiş. Kitap daha çok eğitim ve düşünme üzerine gidiyor. Ama sadece öğretmenler ya da akademisyenler için değil. Günlük hayatta da geçerli bir şey söylüyor: Soru sormak düşünmenin başlangıcı. Bir şeyleri sorgulamadan kabul etmek kolay, ama gerçekten anlamak için durup sormak gerekiyor. Okurken kendimi düşündüm. Ben ne kadar soru soruyorum? Yoksa çoğu şeyi olduğu gibi mi kabul ediyorum? Özellikle merak duygusunun ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlattı bana. Çünkü soru sormak biraz da cesaret işi. “Bilmiyorum” demeyi kabul etmek gerekiyor. Bu kitap neden okunmalı dersen; çünkü düşünme biçimini değiştiriyor. Büyük cümleler kurmuyor ama bakış açını hafifçe kaydırıyor. Ve bazen küçük bir kayma bile insanın dünyaya bakışını değiştirebiliyor.
Soru Sorma SanatıSevil Büyükalan · Nobel Eğitim Yayınları · 200710 okunma