2026 1. kitabı
Uğultulu Tepeler’i evime gotik kitap okumayı sevdiğim zamanlar Can yayınlarından almıştım daha sonrasında ise okuyamamıştım. Her zaman dediğim gibi her kitabın bir zamanı var bence bu kitabın zamanı ise sevgililer gününde filminin çıkacağını öğrenmemle gelmişti. Arkadaşımla birlikte okuduk ben İletişim yayınlarından okudum çevirisi biraz ağdalı bir dile sahipti belki de kitabın kendisi de öyledir. Diğer okuduğum gotik kitaplara kıyasla bu kitapta duygusal bir derinlik de vardı. Frankstein’i okurken kadın yazar etkisini bu kadar denli hissettiğimi hatırlamıyorum. Bu kitapta ise dönemin kadınlarının sık sık tutulduğu histeri, buhran detaylı bir şekilde ele alınmış. Bu hissi sarı duvar kağıdı öyküsünü okurken de hissetmiştim. O dönemin kadınlarının eve tıkanıp evde kendine bir dünya yaratması çok güzel ele alınmış iyi erkek Linton, kötü çocuk Heathcliff ise kadının anlatıcıların anlattığı kadar biliyoruz, iç dünyalarına çok fazla girilmiyor. İlk cilt ağır ağır işlenirken ikinci ciltte öylesine hızlı işleniyor ki her bölümde birini toprağa veriyoruz. Virginia Woolf’un ise bu kitaptan etkilenmesine şaşmamalı kendine ait bir oda tam da kurgu kadın karakterlerimizin ihtiyacı olan oda. Öyle ki hepimizin hayatından bir Heathcliff geçmiştir fakat Linton’un sevgisinin de yüzeysel olduğunu düşünüyorum. Kitapta en azından hiçbir zaman Catherine’i gerçekten tanımaya çalışmadığını sadece yanında bulundurmak istediğini görüyoruz. Film kitaptan tamamen uzak bir senaryoydu ama film sayesinde kadın anlatıcı Nelly Dean’e dair bakış açımı biraz değiştirdi. Ayrıca ne kadar döneme göre modernist bir roman da olsa kapitalist düzenin sanayi devrinin yükseldiği köleliğin artık dikkat çekmeye başladığı bir dönemde Heathcliff karakterinin esmer ya da siyahi olarak anlatılması da gözden kaçmıyor değil. Herkesin hayatından geçmesi gereken bir kitap olduğuna aynı zamanda kış mevsiminde okunması gerektiğine kanaat getiriyorum.
Uğultulu TepelerEmily Brontë · İletişim Yayınları · 202357,8bin okunma