2026 16. kitabı
Aynadaki İzler - Zeynep Özlem Uluç Aynadaki İzler, ebeveynliğe yüksek sesli öğütlerle değil, sakin bir farkındalıkla yaklaşan bir kitap. Çocuklara kazandırmak istediğimiz değerleri anlatırken aslında dönüp aynaya bakmamızı istiyor. Çünkü çocuk, söylenenleri değil; evin içindeki hâlimizi, ses tonumuzu, sabrımızı ve sevgimizi izliyor. Kitap; gelişim süreçlerini, ailelerin zorlandığı anları ve bu anlarda nasıl bir tutum sergileyebileceğimizi pedagojik bir hassasiyetle ele alımış. Ama bunu yaparken kimseyi suçlamıyor. Aksine “kusursuz ebeveyn” baskısını hafifletip, daha bilinçli olmanın mümkün olduğunu hatırlatıyor. Okurken insan ister istemez şunu soruyor: Ben çocuğuma ne bırakıyorum? Söz mü, yoksa iz mi? Her yuva bir aynadır… Ve o aynada en çok biz görünürüz. Bir hediyeyi uzatırken sergilenen tutum, çoğu zaman hediyenin kendisinden daha çok iz bırakır. Yalan söz kalbi incitir; doğru söz kalpte incidir. Bir yalan ne kadar hızlı büyürse büyüsün, bir gün mutlaka bir gerçeğe çarparak durur. Çocuklar alfabeyi okulda öğrenir, ancak anne babalarının kelimeleriyle cümle kurarlar.
Aynadaki İzlerZeynep Özlem Uluç · Ahir Zaman Yayınları · 202511 okunma