·324 syf.····Okunma: 26 Şubat 2026 17:08 Zülfü Livaneli’nin Kaplanın Sırtında romanı, Osmanlı’nın son dönemine odaklanan tarihi bir anlatı gibi görünse de, özünde iktidarın psikolojisini ve güç kaybının yarattığı içsel çöküşü ele alan bir romandır.
Eser, tahttan indirildikten sonra Selanik’te sürgün hayatı yaşayan II. Abdülhamid’in yalnızlığına ve zihinsel dünyasına odaklanır. Ancak Livaneli’nin yaptığı şey yalnızca tarihsel bir kesiti anlatmak değildir; asıl olarak gücünü kaybetmiş bir insanın iç hesaplaşmasını görünür kılar.
Tahttayken her şeye hükmeden bir padişahın, sürgünde kendi korkuları ve geçmişiyle baş başa kalışı; gücün geçiciliğini ve insanın kırılganlığını çarpıcı biçimde ortaya koyar.
Dil ve anlatım bakımından eser sade fakat katmanlıdır. Tarihsel arka plan güçlüdür ancak akademik bir yoğunluğa düşmez.
Betimlemeler ölçülüdür; psikolojik çözümlemeler ise romanın asıl ağırlığını taşır.
Ben okurken yer yer zorlandım; ancak bunun metnin niteliğinden çok kendi okuma alışkanlıklarımla ilgili olduğunu düşünüyorum. Tarihi arka planı seven, siyasi ve psikolojik çözümlemelerden hoşlanan okurların ise bu romandan büyük bir keyif alacağına eminim.