Puan vermedi·1724 syf.····Okunma: 16 Mart 2026 20:27 Sefiller, Victor Hugo’nun insanlık, adalet, aşk ve fedakârlık temalarını işlediği evrensel bir başyapıt. Kitap, Jean Valjean’ın suçluluk ve kefaret yolculuğu üzerinden, toplumun adaletsizliği ile bireyin ahlaki mücadelesini anlatıyor. Hugo, karakterlerini öylesine derin ve çok boyutlu çizmiş ki, her birinin zaafları, hataları ve erdemleri okuyucuda büyük bir empati uyandırıyor.Jean Valjean’ın iyiliği ve fedakârlığı, Javert’in katı adalet anlayışı, Fantine’in çaresizliği ve Cosette’in masumiyeti, kitabın temel çatışmalarını oluşturuyor. Kitapta aşk, aile, toplumsal adalet ve insan ruhunun dönüşümü iç içe geçiyor. Hugo’nun detaylı tasvirleri ve psikolojik çözümlemeleri, hem karakterleri hem de dönemin Fransa’sını gözler önüne seriyor.
Benim için Sefiller, yalnızca bir tarih veya aşk hikâyesi değil; insanın kendini affetme, başkalarını anlama ve toplumsal adaleti sorgulama yolculuğu. Kitabı bitirdiğinizde, insan doğasının hem karanlık hem de aydınlık yanlarını derinden hissediyorsunuz.