İki şehrin hikayesi..
2026 21. kitabı
Klasikleri okumanın zorlayan ama bir o kadar lezzetli bir tarafı var. İki şehrin hikayesi anlatılan tarih ile yaşanan tarih arasındaki farkı bir kere daha ispatlayan bir eser Tarih kitaplarında Fransız İhtilali 'ni okurken bir sonraki sınava kadar ezberlediğimiz dillere pelesenk olan bilgilerin ne kadar yüzeysel ne kadar insanların ruhlarından uzak olduğunu görmek isteyenlerin okuması gereken bir kitap Londra ve Paris arasında yaşanan acıları bu kez o İhtilali yaşayanların gözüyle izlemek çok güzel bir tecrübeydi benim için. "Devrim" kelimesinin devirmekten geldiği düşünülürse,her devrilen eşya, olay, olgu,devlet mutlaka etrafına "can" kırıkları saçarak gerçekleşir. O kırıklar halkı bir araya getirdiği gibi çok keskin sınırlarla da birbirinden ayırabilir. Ve her deviren eli kanlı bir katile mutlaka dönüşür. Kitap, kutsal bir amaç için - ezilen köylü sınıfını kurtarmak-yola çıkılmış olsa bile bir süre sonra insan denen eşref-i mahlukatın kin ve intikam duygularının esiri olduğunu ve savaşın kazananının sadece silahlar olduğunu çok vicdani bir pencereden anlatıyor. Öldürmenin ve zulmün ve gücün insanı nasıl canavarlaştırdığını çağ açıp çağ kapatan bir tabloda okumak isteyenler için mutlaka okunması gereken bir kitap.. Kitabın sonunda da muasır medeniyet seviyesine ulaşmanın temellerini dul kalan kadınların, yetimliği tadan çocukların ana ve babaların, dostlukların, yoldaşlıkların kaleminden, gözünden, gönlünden akan kanlarla atıldığını bir kere daha görmek.. İnsanlık tarihinin tarih kitaplarında asla anlatılmayacak taraflarını film izler gibi izlememize aracı olan elbette edebiyat olacaktı.. Okuyacak olana keyifli okumalar..
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202376,5bin okunma