Pakistan Ve Afganistan Arasındaki Çatışma
Pakistan ve Afganistan arasındaki çatışma, şu anda (27 Şubat 2026) açık savaşa dönüşmüş durumda. Tarih tekerrürden ibaret mi? 1893'te İngilizlerin çizdiği Durand Hattı (2.640 km'lik sınır), 133 yıldır Afganistan tarafından tam kabul edilmiyor. Pashtun etnik bağları + TTP gibi gruplar yüzünden Pakistan-Afganistan gerilimi hiç bitmedi. Şimdi 2026'da açık savaşa döndü! Pakistan, Afganistan'daki TTP kamplarını vurdu (21-22 Şubat). Afganistan misilleme yaptı → 26 Şubat gecesi Durand Hattı boyunca Pakistan karakollarına büyük saldırı. Pakistan cevabı: Ghazab Lil Haq (Hakk'ın Gazabı) operasyonuyla Kabil, Kandahar, Paktia'yı bombaladı! Savunma Bakanı Khawaja Asif: "Artık aramızda açık savaş var." Bilanço (27 Şubat itibarıyla, tarafların iddiaları): ● Pakistan: 133-274 Taliban militanı öldürüldü, 200+ yaralı. ● Afganistan: 55 Pakistan askeri öldürüldü, misilleme sürüyor. ● Sivil kayıplar da var – Kabil'de patlamalar, Kandahar vuruldu. ● Tarihsel düşmanlık + terör sığınakları = patlama noktası. Neden şimdi? ● Pakistan yıllardır "Taliban TTP'yi barındırıyor" diyor. ● Afganistan: "Durand Hattı meşru değil, Pakistan saldırgan." ● 2025'te Türkiye+Katar arabuluculuğunda ateşkes bozuldu. Sonuç: Nükleer güç Pakistan ve savaşçı Taliban – bölgeyi sarsıyor. Tarih dersi: 1979-89 Sovyet işgali sırasında Pakistan mujahideen'i destekledi → Taliban doğdu. Şimdi besledikleri "köpek" ısırıyor. Barış mı, yoksa daha büyük felaket mi?