Öncelikle, Üniversite hocam olan ve kendisine çok saygı duyduğum değerli Hamit hocamın yazdığı bu güzel eseri herkese tavsiye ediyorum. Tarihe biraz bile ilgisi olan herkes çok beğenerek ve keyifle okuyabilir bence.
Eser; Fatih’in oğlu olan ve Hoca Sadettin Efendi’nin “Tahtta oturmuş iken teneşir tahtasına kondu.” dediği, 24 yaşında vefat eden Şehzade Mustafa’nın çocukluğu ve sancak beyliği görevi, Karamanoğulları ve Akkoyunlular’la ilişkileri, Konya Sancağı’ndaki idari rolü ve ölümüne dair tarihsel kaynaklardaki farklı görüşlere değinen, sentezleyen ve karşılaştıran çok güzel bir çalışma. Kitap; hem eski kaynaklara ( İdris-i Bitlisi, Hoca Sadettin Efendi, Tursun Bey ve Şehzade Mustafa’nın yanında bizzat yer alan İtalyan seyyah Angiolello’nun hemde günümüze yakın kaynaklara ( Uzunçarşılı, İnalcık, Afyoncu) atıf yaparak ilerliyor.
Şehzade Mustafa’nın ölümü hakkında ki ecel mi yoksa zehirlenme mi ihtimallerinin karşılaştırılması ve Şehzade Mustafa’nın Serdar Tayini hakkında gönderilen Berat ve onun cevabı benim en ilgimi çeken kısımdı diyebilirim. ( orijinal belge yer alıyor )
Çok tavsiye ediyorum…