·96 syf.····Okunma: 01 Mart 2026 12:15 Çocuk Kitabı Kılığında Varoluşsal Bir Kriz: Gertrude Stein ile Tanışma
• Kelimelerle Yapılan Bir Tablo: Dünya Yuvarlaktır
Bu kitabı okumaya başladığımda ilk hissettiğim şey hafif bir kafa karışıklığıydı. Sürekli tekrar eden kelimeler, tekerlemeyi andıran cümleler ve noktalama işaretlerinin yokluğu beni önce biraz zorladı. Ama sonra tuhaf bir şey oldu: Mantıklı bir olay örgüsü aramayı bırakıp kitabın kendi ritmine, o kelime müziğine kapıldığım an, hikayeyi gerçekten sevmeye başladım.
Kitap Ne Anlatıyor?
Amerikalı yazar Gertrude Stein, Dünya Yuvarlaktır’da görünürde küçük bir kız olan Rose’un, yanına mavi sandalyesini alarak bir dağın zirvesine tırmanma hikayesini anlatıyor. Ancak aslında Rose'un o dağa tırmanırken kendi kendine sorduğu sorularla, kimlik arayışına ve dünyanın sonsuz döngüsüne (yuvarlaklığına) dair muazzam bir varoluşsal yolculuğa çıkıyoruz.
Stein, Picasso'nun resimde yaptığını kelimelerle yapıyor; adeta "edebi bir kübizm" sunuyor. Yazarın o meşhur "Gül bir güldür bir güldür bir güldür" (Rose is a rose is a rose) mantığını tüm kitapta hissediyorsunuz. Eşyalara ve kelimelere yüklediğimiz ağır anlamlardan sıyrılıp, sadece "kendileri" olmalarının tadını çıkarıyoruz. Dünyanın en ağır konularından birini, bir çocuğun filtresiz, oyunbaz ve inatçı zihniyle okumak çok ferahlatıcı.
Son Söz:
Eğer başı sonu belli, klasik kurgulu bir roman arıyorsanız bu kitap sizi yorabilir. Ancak kelimelerle oynanan oyunları seviyor, meditatif ve sınırları zorlayan bir okuma deneyimi arıyorsanız, Rose'un mavi sandalyesiyle çıktığı bu yolculuğa mutlaka eşlik etmelisiniz.