Bazı kitaplar bilgi verir, bazıları alışkanlık değiştirir. Başarılı Toplantı Nasıl Yapılır? ikinci gruptan. Çünkü bu kitap sadece toplantı anlatmıyor; düşünme, karar alma ve ortak akıl kültürünü anlatıyor.
Kitabın en güçlü tarafı teoriden çok pratiğe odaklanması. Yazarın yıllarca yurt içi ve yurt dışında katıldığı binlerce toplantıdan edindiği tecrübeleri aktardığını özellikle belirtmesi metne güven kazandırıyor.
Başarılı Toplantı Nasıl Yapılır…
Metin boyunca en net mesaj şu: toplantıların başarısı tesadüf değil, yöntem işidir. Kitap bunu açık bir formülle özetliyor:
iyi hazırlık + etkili icra = başarı
Başarılı Toplantı Nasıl Yapılır…
Bu basit görünen denklem aslında kitabın bütün bölümlerinin temelini oluşturuyor.
Yazar toplantıyı yalnızca iş ortamı aracı olarak değil, kolektif akıl üretme ortamı olarak ele alıyor. Ona göre iyi yönetilen toplantılar bireysel zekâyı aşan bir performans üretir; çünkü birçok aklın etkileşimi ortak aklı doğurur.
Başarılı Toplantı Nasıl Yapılır…
Kitapta dikkat çeken başka bir yön ise toplantıyı sadece yöneticinin değil herkesin sorumluluğu olarak tanımlaması. Toplantı bir takım oyunudur ve başarı, tüm katılımcıların görevini yerine getirmesine bağlıdır.
Başarılı Toplantı Nasıl Yapılır…
Dil sade, anlatım sistematik ve yapı çok düzenli. Bölümlerin toplantı sürecine göre sıralanması (öncesi-sırası-sonrası) kitabı adeta uygulama kılavuzu haline getiriyor.
Başarılı Toplantı Nasıl Yapılır…
Sonuç olarak bu eser yalnızca yöneticilere değil; toplantıya katılan, fikir sunan, karar veren herkes için yazılmış bir rehber. Çünkü yazarın dediği gibi toplantılar hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır.