·136 syf.····Okunma: 01 Mart 2026 23:48 Kitap, bireysel bir hayat hikâyesinden çok daha fazlasını anlatan; sömürge, savaş ve yoksulluk koşullarında şekillenen sessiz bir toplumsal hafıza metni.Kıbrıs’ın sancılı dönemlerini büyük tarih anlatılarına yaslanmadan, insanın iç dünyasına dokunan bir dille aktarıyor.Roman boyunca yaşananlar, politik olayların gölgesinde kalmış ama etkisi nesiller boyu süren kırılmalar olarak karşımıza çıkıyor.En çok da kadınların taşıdığı görünmez yükler öne çıkıyor; sömürge ve savaş koşullarında kaybolan kızların sessiz hikâyeleri, yoksulluk, yokluk ya da zorunluluk nedeniyle ailelerin elleriyle başka yerlere gönderilen genç kadınların yaşadıkları üzerinden anlatılıyor.Bu anlatım, yaşananların yalnızca bireysel dramlar olmadığını;aksine kolektif bir tarihsel hafızanın eksik bırakılmış, konuşulmayan parçaları olduğunu gösteriyor.
Roman beni en çok özgürlük kavramını yeniden düşünmeye zorladığı için etkiledi.Buradaki özgürlük, dış koşulların sunduğu bir serbestlikten ziyade, insanın kendi varoluşuna “evet” diyebilme cesaretiyle ilgili.İnsanın, kendisi için belirlenmiş rolleri, kader diye sunulan zorunlulukları ve başkalarının onun adına kurduğu hayatı sorgulayabilme hâli.Bu anlamda özgürlük, konforlu bir alan değil; çoğu zaman bedeli olan, yalnızlaştıran ve acıtan bir bilinç durumudur.
Satırlar ilerledikçe, özgürlüğün yalnızca fiziksel sınırların aşılması değil; insanın kendi iç sınırlarını fark etmesi, kabulleniş ile teslimiyet arasındaki farkı ayırt edebilmesi olduğunu görüyoruz.Dili yer yer yoğun ve şiirsel olsa da bu ağırlık anlatılan coğrafyanın ve yaşanmışlıkların ruhuyla uyum içinde ilerliyor.Kitabın dili rahatlatan değil; onu kendi hayatına, seçmediklerine ve seçemediğini sandığı şeylere bakmaya zorlayan, özgürlüğü insanın en temel hakikati olarak sessizce hatırlatıyor.Özgürlüğün bazen yaşamak değil, insanın kendisine ait olmayan bir hayata razı gelmemek olduğunu hatırlatan; bu yüzden de en çok suskun yerlerimizde yankılanan bir roman.
İnsanın kendisine dayatılan hayata razı gelmekle, bedelini bilerek başka bir yolu seçmek arasındaki o ince çizgiyi fark ettiren kitaplardan biri oldu.