·212 syf.····Okunma: 28 Şubat 2026 00:00 Din, dil, ırk ve kültür gibi unsurlar her ne kadar farklı olursa olsun aslında hepimiz aynı çizgi üzerindeyiz. Tek bir amaç uğruna yazıyoruz ve okuyoruz: İnsan denen iç sesi bilinmez varlığın yaşam serüvenini keşfetmek için. Bu kitap sayesinde de insan ruhunun merkezine derin bir yolculuk yapacaksınız.
"Oidipus, Don Kişot, Madam Bovary, Dimitri Karamazov, Anna Karenina, İnce Memed, Zebercet ve diğerleri, çoğu yaşamımızı etkilemiş, edebiyatın bu ölümsüz kahramanlarına derinden bakarsak kendimizi görürüz."
(s. 19)
Ahmet Ümit, kendine ilham kaynağı olmuş, yazma isteğini güçlendirmiş kıymetli yazarlar üzerine kapsamlı bir kaynak oluşturmuş bu yazısıyla. Bununla da yetinmeyip ayrıca sevdiği filmlere de yer vermiş eserinde.
Victor Hugo'nun Notre Dame'ın Kamburu'ndan Stendhal'ın Kırmızı ve Siyah'ına, Dante'nin gerçekliği yansıtan kaleminden Mary Shelley'in eşsiz romanı Frankenstein'a, Drakula'nın ardındaki tarihi hikayeden Habil ile Kabil'in yaşadıklarına, polisiye türünün efsaneleri Agatha Christie, Dashiell Hammett, Patricia Highsmith ve George Simenon'a, Nietzsche'nin ceza kavramından Dostoyevski'nin suç temasına, Marx ve Engels'in Komünist Manifesto'ndan Leo Huberman'ın Sosyalizmin Alfabesine, Mevlânâ'nın Şems ile buluşma anına, Edgar Allan Poe'nun zorluklarla dolu yaşamına, Türk edebiyatının efsane isimleri: Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Sabahattin Ali, Nâzım Hikmet, Orhan Kemal gibi ustalara, varoluşsal sancılardan söz edilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Franz Kafka'ya, postmodern Türk edebiyatı yazarı Yusuf Atılgan'ın kaleminin ve yaşamının sırlarına, hayatın manzaralarından çeşitli kesitler sunan Sait Faik'in büyüleyiciliğine ve Shakespeare'in oluşturduğu eşsiz karakterlere kadar uzanıyor "İnsan Ruhunun Haritası".
Bu yoğun çeşitlilik pek çok farklı temayı da beraberinde getiriyor elbette.
Sovyet tipi sosyalizm anlayışından tutun da, insan yüreğinin akıl ermez yapısına, din, suç, ceza, polisiye ve hatta postmodernizm'in doğuşuna, 'iyi edebiyat ürünü nedir?' sorgulamasına kadar ilerliyor.
Dahası, yazar kıyaslamaları ve aynı türde verilmiş farklı eserlerin karşıtlıklarından da bahsedilmesi kitap içeriğini zenginleştiriyor.
Sözün kısası, bir 'deneme' türünün içermesi gereken her detayı fazlasıyla kapsıyor bünyesinde.
"Bir İnsan Yaratmak", "İnsan Ruhunun Kâşifleri" ve "İnsan Ruhunun Karanlık Yüzü" şeklinde üç bölümden oluşan bu kitabın, ilk iki bölümünü okumak çok daha zevkliydi diye düşünüyorum. Sonlara doğru aynı örnekleri tekrar tekrar görmek bir noktada sıkabiliyor. Tam yerinde sonlanmış bir metin.
Derin bir edebi keşfe adım atmak istiyorsanız bu kitap tam size göre olacaktır.