Kaygılı insan, zayıf mıdır?
Psikolojik açıdan bakıldığında kaygı, bir zayıflık değil; zihnin geleceği öngörme ve olası riskleri hesaplama kapasitesiyle yakından ilişkilidir. Korku genellikle somut ve mevcut bir tehlikeye verilen doğal bir tepkidir. Kaygı ise henüz gerçekleşmemiş, hatta belki hiç gerçekleşmeyecek ihtimaller üzerine zihnin yaptığı bir projeksiyondur. Bu yönüyle kaygı, aslında ileriye dönük düşünme becerisinin bir yan ürünüdür. Özellikle analitik düşünebilen, sorumluluk duygusu yüksek ve sonuçları hesaplama eğiliminde olan kişilerde kaygı daha sık görülebilir. Çünkü bu insanlar, olasılıkları daha ayrıntılı değerlendirir ve riskleri daha erken fark ederler. Elbette kaygı aşırıya kaçtığında işlevselliği azaltabilir. Sürekli en kötü senaryoyu düşünmek, harekete geçmeyi zorlaştırabilir. Ancak makul düzeyde kaygı, insanı daha dikkatli, planlı ve sorumluluk sahibi kılabilir. Bu açıdan bakıldığında kaygı, cesaretin zıttı değil; çoğu zaman onun hazırlık aşamasıdır. Çünkü cesaret, korkunun ya da kaygının yokluğu değil; ona rağmen hareket edebilmektir.
2 +1'leme
1.275 Gösterim
Bir kitaptan alıntı mı?
Önceki 3 yanıtı göster
Kaygı bir otomatik düşünce metodudur, ve her zaman negatif olur. Doğru şekilde güdülenme ile bu planlanarak, kaygıdan çıkartılıp, sebep sonuç ilişkisi ile, tecrübeler ışığında yönlendirici olarak kullanılan bu duygu, korku temelli değil, aklın planlama yapması temelli bir duygu olabilir. Korkunun temeli tehdit edilebilme olasılığı ile ortaya çıkan bir duygudur.
1 yanıtı göster