Hasan Ali Polat- Osman Akandere / Galatalı Şevket Bey ve Karakol Cemiyeti.
İttihadçı Bir Fedakâr ve İttihadçı Bir Milli Teşkilat.
Hasan Ali Polat 1983 Konya - Taşkent doğumlu, ilk ve orta öğrenimini memleketinde yaptı. 2004 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Ordu Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun oldu. Selçuk Üniversitesinde yüksek lisans, Akdeniz Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Halen Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Osman akandere 1959'da Akşehir'de doğdu. Ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de yaptı. 1979 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi tarih bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını Selçuk Üniversitesi'nde tamamladı. Halen Necmettin Erbakan'ın Üniversitesi Eğitim Fakültesinde görev yapmaktadır.
Osmanlı Devleti'nin dağılma sürecine girmesi İttihat ve Terakki Cemiyetini doğurmuştu. Başlangıçta gizli olarak faaliyet gösteren cemiyet, zamanla partileşerek İttihat ve Terakki Fırkasına dönüşmüş, Osmanlı'nın kaderinde ciddi söz sahibi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nın başarısızlıkla sonuçlanmasının tüm sorumluluğunu üzerine alan, Enver Paşa Talat Paşa, Cemal Paşa İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni feshedip kendileri de yurt dışına çıkmışlardı. I. Dünya Savaşı'nın bir son olmadığını düşünen İttihatçı liderler, Anadolu'da yeniden bir milli mücadelenin başlatılarak Türk'ün devletsiz bırakılmayacağını öngördükleri için İstanbul'da İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin yerine geçecek bir Cemiyeti de teşkil ederek ülkeden ayrılmışlardır. 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra öne çıkan milli teşkilatlardan birisi de, işte bu şekilde kurulan Karakol Cemiyeti'dir. İstanbul'da bağımsızlık düşüncesini ayakta tutarak kongreler düzenleyen mitinglet yaptıran Karakol Cemiyeti, Özbekler Tekkesi ile birlikte Anadolu'ya kaçırılacak silah ve insanlar konusunda büyük gayret göstermiştir. Karakol Cemiyeti üyesi, İttihatçı fedakarlardan birisi de Galatalı Şevket bey'dir. Milli mücadeleye büyük destek veren, durum fark edilince İngilizler tarafından esir edilerek Malta'ya sürgüne gönderilen, yapılan anlaşmalarla esaretten kurtulup ülkeye döndüğünde, Ankara'da yeni devletin kuruluşuna katkı sağlayan, zamanla İzmir'e çekilip hal komisyonculuğu yaparak ömrünü tamamlayan bir kahramandır Galatalı Şevket bey. İbretle okunacak bir hayat yaşamıştır.
Eser üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde Galatalı Şevket Bey'in doğumu, eğitim hayatı, orduda üstlendiği görevler, Mondros mütarekesine kadarki süreç ele alınmıştır. İkinci bölümde Karakol Cemiyeti anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde İstanbul'un işgali sonrası Galatalı Şevket Bey'in tutuklanması, Malta'ya Sürgün edilmesi, memlekete geri dönüşü İzmir suikasti dolayısıyla tutuklanması ve vefatına kadarki hayat hikayesi gün yüzüne çıkarılmaya çalışılmaktadır.
Tarih araştırmaları, biyografi eser olarak hazırlanan kitap, kütüphanelerin ittihatçı bölümlerinde yer alacak niteliktedir.
#Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.