Puan vermedi·400 syf.····Okunma: 20 Şubat 2026 20:52 Müşahedat, okurken bana hayatın içinden bir sohbet dinliyormuşum hissi verdi. Ahmet Mithat Efendi’nin anlatımı çok samimi ve öğretici. Yazar sadece bir hikâye anlatmıyor, aynı zamanda okuyucuyla konuşuyor, düşündürüyor ve olayları yorumlamamızı sağlıyor. Bu yönüyle kitap, klasik romanlardan biraz farklı bir tarz sunuyor.
Kitapta en çok dikkatimi çeken şey insan ve toplum üzerine yapılan gözlemlerdi. İnsan ilişkileri, günlük hayat, ahlak ve toplum yapısı üzerine yapılan yorumlar oldukça gerçekçi ve düşündürücüydü. Yazarın olaylara bakış açısı, insanı sorgulamaya yönelten bir derinlik taşıyor. Özellikle “görmek” ve “anlamak” arasındaki farkı vurgulaması kitabın ana fikrini güçlü şekilde hissettiriyor.
Dil olarak sadeleştirilmiş hâlini okumama rağmen yer yer eski dönem havasını hissetmek güzeldi. Bu da kitabın atmosferini daha etkileyici kıldı. Bence bu eser sadece bir roman değil, aynı zamanda insanı gözlemlemeyi ve hayata farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı öğreten bir kitap.
Genel olarak Müşahedat, insanı düşündüren, hayatın içinden çıkarımlar sunan ve okurken insana farklı bakış açıları kazandıran bir eserdi. Klasik Türk edebiyatına ilgi duyan herkesin okuması gereken anlamlı bir kitap olduğunu düşünüyorum.