Puan vermedi·48 syf.····Okunma: 05 Mart 2026 10:36 Simon bir anda geceleri kötü rüyalar görmeye başlar. Bu rüyaların anlamını bir türlü çözemez. Tam da bu süreçte, her zaman oturduğu kafede yaşlı bir kadınla tanışır. Bu tanışma, onun rüyalarının ardındaki anlamı keşfetme yolculuğunun başlangıcı olur. Tuhaf bir kadınla birlikte rüyalarının izini sürmeye başlar. Ancak rüyaların sona ermesi için Simon’ın bir şartı yerine getirmesi gerekir: Hikâyeyi tamamlamak. Ve bu hikâye ancak anlatılarak tamamlanabilir. Bu kısır döngüyü kırmak için Simon, Milarepa’nın ve ona zğlmeden amcasının hikayesini anlatmak zorundadır. Simon, Milrepa’nın gaddar amcasının reankarnasyonudur.
Milarepa aslında bir reenkarnasyon hikâyesidir. Hikâyenin kahramanı, üç kuşak boyunca farklı insan bedenlerinde ve farklı karakter özellikleriyle karşımıza çıkar. Bu anlatı, insanın bin yıllar boyunca farklı şekillerde var olabileceğini; farklı hayatlar, farklı sınavlar ve farklı insanlık hâlleri yaşayabileceğini gösterir.
Swastika Amca’nın ölümüyle birlikte hikâyedeki rol Simon’a geçti.
Ancak beni bu hikâyede en çok etkileyen düşünce şu oldu: İyilik ve kötülük meselesi. Bir insanın her hayatında aynı kişi olmak zorunda olmadığı fikri… Bir önceki yaşamında kötü olan birinin, yeni hayatında iyi olma ihtimali vardır. Yani aslında umut her zaman vardır. İnsan kendini değiştirebilir.
Ama bu değişim kendiliğinden gerçekleşmez; çaba gerektirir.
Hikâye bize şunu hatırlatıyor: Kötülük yapmak kolaydır. İyilik ise zordur. Eğer iyi kalmak istiyorsan bunun için çaba göstermek zorundasındır. Çünkü çaba gerektirmeyen şey çoğu zaman kötülüktür.
Bu düşünceyi gerçekten çok sevdim. Özellikle hikâyenin bazı bölümlerinde, insanın kendi hatalarını ve eksikliklerini düzeltmesine fırsat verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Aşırı merhametin ise bazen kişinin gelişimini engelleyebileceği söyleniyor. Bu öğütler beni oldukça etkiledi.
Bir saat içinde iki kez okuduğum, yalnızca 46 sayfalık küçücük bir hikâyeydi. Ama düşündürdüğü meselelerin genişliğine baktığınızda, aslında çok büyük bir alan açtığını fark ediyorsunuz.i