·192 syf.····Okunma: 06 Mart 2026 20:51 Bu kitap, bir insanın toplum tarafından nasıl “yok edilebileceğini” anlatan çok sarsıcı bir hikâye. Hikâye, Iris’in büyük halası olan Esme Lennox’un yıllar sonra bir akıl hastanesinden çıkarılmasıyla başlıyor. Ailesi onu neredeyse unutmuş, hatta varlığını bile gizlemiş durumda. Peki Esme gerçekten “deli” miydi, yoksa sadece toplumun beklentilerine uymayan bir kadındı?Kitap ilerledikçe Esme’nin geçmişini öğreniyoruz ve asıl trajedi burada başlıyor. Esme aslında özgür ruhlu, kurallara uymayan bir genç kadın. Ama ailesi için bu kabul edilemez. Kız kardeşi Kitty ile olan karmaşık ilişkisi, aile baskısı ve dönemin katı ahlak anlayışı sonunda Esme’nin bir akıl hastanesine kapatılmasına yol açıyor. En sarsıcı tarafı ise şu: Esme’nin gerçekten hasta olup olmaması kimsenin umurunda değil; önemli olan onu susturmak.Spoiler sayılabilecek en çarpıcı gerçeklerden biri de Esme’nin hayatının büyük bir kısmını, aslında hiçbir ciddi suç işlemeden bir kurumda geçirmek zorunda kalması. Sadece “uygunsuz” bulunması onun hayatını elinden almaya yetiyor.Kitap; aile sırları, kadınların bastırılması ve hatırlamak ile unutmak arasındaki ilişki üzerine çok güçlü bir hikâye anlatıyor. Sonunda ise insan şunu düşünüyor: Bir insanı yok etmek için öldürmek gerekmiyor, bazen onu susturmak yeterli oluyor. Benim için duygusal olarak ağır ama çok etkileyici bir okuma oldu. Özellikle Esme’nin hayatının elinden alınmış olması uzun süre aklımdan çıkmadı.