“Karanlığın İçinden Doğan Bir Işık: Jean Valjean”
2026 18. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2026 00:00
Bir papazın merhameti,bir adamın karakterini değiştirebilir mi? Bazen bir insanı kurtarmak için büyük mucizeler gerekmez,sadece merhamet yeterli olabilir. Bir parça ekmek çaldığı için yıllarca cezalandırılan bir adam,ve ona ikinci hayatı merhameti ile veren papaz…Sefiller hikayem işte böyle başladı arkadaşlar… Jean Valjean,bir parça ekmek çaldığı 19 yıl kürek mahkumluğuna çarptırılır. Hapisten çıktıktan sonra henüz cezası bitmemiştir. Hapis cezası bitmiştir ama toplum onu özgür bırakmaz. Toplum bazen insanları suçtan daha çok cezalandırır.Dışlar,iş ve yatacak yer vermez. Çünkü eski mahkum damgası bir kez kaderine işlenmiştir.Tam bu noktada bir tek kişi ona farklı davranır…Piskopos Myriel. Onun gösterdiği merhamet Jean Valjean’ın hayatını değiştirir… Valjean o günden sonra iyi bir insan olmaya ve başkalarına yardım etmeye karar verir. Fakat geçmişi asla peşini bırakmaz. Polis müfettişi Javert, Valjean’ın eski bir mahkum olduğunu bildiği için yıllarca onu yakalamaya çalışır. Tabi bunun için kendince geçerli sebepleri vardır.Bu sırada Valjean, zor bir hayat yaşayan Fantine’in kızı Cosette’i kurtarır ve ona babası gibi bakar….Ahh Fantine….Kızı için önce saçlarını,sonra dişlerini,sonra da elinden kalan tek şey bedenini satan güzel Fantine…Toplumun en ağır şekilde ezdiği bu kadının ölmeden önce son bir istediği vardı;kızı Cosette’i son bir defa görmek ama maalesef nefesi buna yetmedi.Kızınını bulup kurtacağına söz veren Jean Valjean sözünü tutar ve küçük ömrü acılar içinde geçmiş olan kızına harika bir hayat sunar. Ve Jean Valjean son yolculuğuna,ona merhamet eden papazın son bakışı ile çıkar.Sevgi ve merhametin gerçek gücünü görmüş bir adam olarak gözlerini kapatır. Peki sizce bu kitap sadece bu anlatımlarımdan mı ibaret? Hayır!Buraya günlerce yazabilirim ama şimdilik sadece yüzeysel bahsetmek istedim.Bu kitabı okuyun ve okutturun.Sefiller, merhametin adaletten daha güçlü olduğunu, insanların değişebileceğini ve yoksulluğun, adaletsizliğin insan hayatını nasıl şekillendirdiğini anlatır... “Bir insanı değiştiren şey bazen adalet değil, ona gösterilen merhamettir
Sefiller (2 Cilt Takım)Victor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025105,3bin okunma