·464 syf.····Okunma: 07 Mart 2026 19:59 Arkadaşlar ben bir şey okudum. Bakınız bu cümleyi bayağıdır kurmuyordum. Ruhumdaki #fantastik açığını kapatmak için gelir gelmez kitaba başladım. Ağır başladı ve ben acaba mı diye düşündüm. Sonrası ben ne okuyorum nidalarına döndü. Kitap özetle devasa ve tehlikeli yaratıkların saldırılarıyla sürekli tehdit altında olan bir imparatorlukta geçen fantastik bir polisiye hikâyesiydi. En görkemli malikanede bir yetkilinin gizemli ve korkunç bir şekilde ölmesi üzerine, olağanüstü zekâsı ve keskin gözlemleriyle tanınan eksantrik dedektif Ana Dolabra ve onun asistanı Dinios Kol soruşturmaya başladı. Araştırma ilerledikçe sıradan bir cinayet gibi görünen olayın aslında imparatorluğun güvenliğini tehdit eden çok daha büyük bir komplonun parçası olabileceği ortaya çıktı ve ikili, ipuçlarını birleştirerek hem katili hem de arkasındaki karanlık planı ortaya çıkarmaya çalışıyorlardı. Kısaca bu şekilde anlatabilirim. Ve umarım #spoiler vermeden ve saçmalamadan sizlere anlatabilirim. Çünkü herşeyi detaylıca anlatmak için kaşınan parmaklarımı çok zor tutuyorum.
Gelelim hissettirdiklerine. Kitap, yazarın klasik dedektif hikâyesi mantığını karanlık ve biyolojik unsurlarla dolu bir fantastik dünyayla birleştirdiği oldukça özgün bir romandı. Bence kitap zekâya dayalı bir soruşturmanın adım adım çözüldüğü fantastik bir Sherlock Holmes macerası gibi görüyordu. Ayrıca karakterlerin oluşumu ve özellikleri lezizdi. Zekalarına hayran olmamak elde değildi. Özellikle alışılmış büyü sistemleri yerine organik teknoloji, mutasyonlar ve tuhaf biyolojik detaylarla kurulan dünya bana çok farklı geldi. Ancak kitabın başlarının biraz yavaş ilerlediğini ve dünya kurma kısmının zaman zaman karmaşık olabildiğini söylemek isterim. Yine de gizemin akıllıca kurgulandığını ve finalde tüm ipuçlarının mantıklı şekilde birleştiğini okuyacaksınız. Yani ilk sayfalara biraz dayanırsanız enfes bir kitap okuyacaksınız. Karanlık, tuhaf ve biraz ürpertici dünya kitabın havasını güçlü kılan detaylardandı. Gizem gerçekten mantıklı ipuçlarıyla ilerliyordu ki bu benim için önemliydi. Çözüm sonradan aa aslında ipuçları vardı hissi veriyordu. Sonuç olarak polisiye zekâ ile karanlık fantastik atmosferi başarılı biçimde harmanlayan sürükleyici ve farklı bir okuma deneyimi olarak canı gönülden tavsiyemdir.